вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОще една полза от добрия холестерол - пази от рак!

Още една полза от добрия холестерол – пази от рак!

Лекари откриха още една голяма полза от добрия холестерол – той пази организма от рак! Неочакваното свойство на липопротеините с висока плътност (HDL) бе доказано от молекулярния биолог Раймунд Бауер, който работи във Виенския университет. Той изследвал ефекта на добрия холестерол върху туморите и показал, че защитният ефект срещу рака е силно свързан със структурата на HDL частиците.

За да расте туморът, той се нуждае от холестерол, с чиято помощ изгражда нови клетъчни стени. Вероятно това е една от причините затлъстяването и наднорменото тегло да са рискови фактори за развитие на рак в храносмилателната система, особено за рак на дебелото черво и на панкреаса.

„Множество показатели, свързани с обмяната на веществата, излизат от равновесие при хората с наднормено тегло. Мастната тъкан не само съхранява мазнините, тя е и хормонално активна“, обясни Бауер. Нивата на мазнините в кръвта и съставът на тези мазнини са различни при затлъстели и хора с нормално тегло.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Воден от това разбиране ученият изследвал, как обогатени със специален липопрпотеин HDL частици действат в микросредата на туморите. Проучването е финансирано от Австрийския научен фонд FWF и е осъществено в Университетската болница в Хамбург Епендорф (UKE). 

Една от задачите на HDL е да премахва излишния холестерол от периферията на тялото и да го транспортира обратно в черния дроб за екскреция. Когато в кръвта има повече мазнини, се задействат специални HDL частици, които са още “по-работливи” от обикновените. Именно такива частици използвал Бауер, за да види как HDL взаимодейства с туморните клетки. Оказало се, че добрият холестерол има защитен ефект при рак на панкреаса. Те по-активно “извозвали” за изхвърляне лошия холестерол, използван като “тухли” от тумора, за да расте. Така успели да намалят скоростта на растеж на туморите при мишки и да потиснат клетъчното делене при карцином на панкреаса в лабораторни посявки. 

Гранични стойности на високо кръвно и холестерол също може да увредят съдовете

Високите нива на HDL в организма сами по себе си не са гаранция, че няма да развиете рак. Те обаче активират ликвидирането на излишния “лош” холестерол, който насърчава растежа на тумора, като влиза в определено взаимодействие с рецепторите на туморните клетки. Това са  ключови механизми за намаляване на растежа на тумора с помощта на HDL. За да се използва за лечебни цели, структурата и количеството на добрия холестерол трябва да бъдат променени по специален начин, така Бауер коментира резултатите.

Много скоро той смята да проучи как точно добрият холестерол си взаимодейства с рецепторите на раковите клетки. Смята, че при хората със затлъстяване HDL не може да изпълнява функцията си както трябва или не е в достатъчни количества.

Източник: http://scilog.fwf.ac.at

Снимка: Раймунд Бауер

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -