Още една полза от добрия холестерол – пази от рак!

PRINT
добър холестерол

Лекари откриха още една голяма полза от добрия холестерол – той пази организма от рак! Неочакваното свойство на липопротеините с висока плътност (HDL) бе доказано от молекулярния биолог Раймунд Бауер, който работи във Виенския университет. Той изследвал ефекта на добрия холестерол върху туморите и показал, че защитният ефект срещу рака е силно свързан със структурата на HDL частиците.

За да расте туморът, той се нуждае от холестерол, с чиято помощ изгражда нови клетъчни стени. Вероятно това е една от причините затлъстяването и наднорменото тегло да са рискови фактори за развитие на рак в храносмилателната система, особено за рак на дебелото черво и на панкреаса.

„Множество показатели, свързани с обмяната на веществата, излизат от равновесие при хората с наднормено тегло. Мастната тъкан не само съхранява мазнините, тя е и хормонално активна“, обясни Бауер. Нивата на мазнините в кръвта и съставът на тези мазнини са различни при затлъстели и хора с нормално тегло.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Воден от това разбиране ученият изследвал, как обогатени със специален липопрпотеин HDL частици действат в микросредата на туморите. Проучването е финансирано от Австрийския научен фонд FWF и е осъществено в Университетската болница в Хамбург Епендорф (UKE). 

Една от задачите на HDL е да премахва излишния холестерол от периферията на тялото и да го транспортира обратно в черния дроб за екскреция. Когато в кръвта има повече мазнини, се задействат специални HDL частици, които са още “по-работливи” от обикновените. Именно такива частици използвал Бауер, за да види как HDL взаимодейства с туморните клетки. Оказало се, че добрият холестерол има защитен ефект при рак на панкреаса. Те по-активно “извозвали” за изхвърляне лошия холестерол, използван като “тухли” от тумора, за да расте. Така успели да намалят скоростта на растеж на туморите при мишки и да потиснат клетъчното делене при карцином на панкреаса в лабораторни посявки. 

Гранични стойности на високо кръвно и холестерол също може да увредят съдовете

Високите нива на HDL в организма сами по себе си не са гаранция, че няма да развиете рак. Те обаче активират ликвидирането на излишния “лош” холестерол, който насърчава растежа на тумора, като влиза в определено взаимодействие с рецепторите на туморните клетки. Това са  ключови механизми за намаляване на растежа на тумора с помощта на HDL. За да се използва за лечебни цели, структурата и количеството на добрия холестерол трябва да бъдат променени по специален начин, така Бауер коментира резултатите.

Много скоро той смята да проучи как точно добрият холестерол си взаимодейства с рецепторите на раковите клетки. Смята, че при хората със затлъстяване HDL не може да изпълнява функцията си както трябва или не е в достатъчни количества.

Източник: http://scilog.fwf.ac.at

Снимка: Раймунд Бауер

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Още една полза от добрия холестерол – пази от рак! беше последно модифицирана от: август 15th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *