Осемгодишна е най-младата пациентка с рак на гърдата!

PRINT

Осемгодишната Криси Търнър от САЩ се оказа най-младият пациент с рак на гърдата в света! Малката наистина има лош късмет – нейният тумор е рядка форма, която се среща един път на милион души.

Криси открила бучката в гърдата си през последния месец. Веднага след като съобщила на родителите си, тя била приета в болница. Тестовете показват, че детето страда от рядък вид рак, наречен секреторен карцином. Лекарите препоръчали на малката да се подложи на  мастектомия отстраняване на гърдата.

Трябва да се отбележи, че и двамата родители на Криси са били диагностицирани със злокачествени заболявания, макар и на друго място. Майката страдала от рак на шийката на матката, а бащата сега се бори с неходжкинов лимфом, открит още когато Криси била бебе. Иначе по правило повечето бучки в гърдите при жените не представляват опасност за рак.

krisi_rakgurda

В медицинската литература секреторният карцином (ювенилен рак) се описва като бавно нарастващ тумор на гърдата. Може да се развие във всяка възраст, но най-често се среща при хора под 30 г. Прогнозата на това заболяване като цяло е благоприятна. Недостатъкът е, че този вид рак е склонен да образува метастази и да рецидивира. Тази особеност налага по правило агресивно лечение.

Източник: The Guardian

[Общо: 10    Средно: 3.1/5]
Осемгодишна е най-младата пациентка с рак на гърдата! беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *