Реклама
Начало Любопитно Осем неща, които пролетта прави с организма

Осем неща, които пролетта прави с организма

0
Реклама

Затоплянето на времето в края на зимата кара хормоните да полудеят, има риск от пролетна умора. Верни ли са тези и други популярни тези, коментира немското сп. „Шпигел“. То представя осем твърдения за здравето, свързани с пролетта.

Теза 1:

През март идва пролетната умора

умора отпадналост анемияНаистина има хора, които страдат от умора, когато температурите започнат да се повишават в края на зимата.

Реклама

Много малко обаче са тези, които имат истинска пролетна умора. С феномена малко се преиграва, казва ендокринологът Хелмут Шац пред сп. „Шпигел“.

Подобни симптоми обикновено отминават за няколко дни. Причината е, че когато живакът скача нагоре-надолу, това влияе върху кръвоносните съдове и хормоналния обмен.

Теза 2:

Смяната на часовника обърква вътрешния ни ритъм

Смяната на времето два пъти годишно изнервя много хора. През месец март се преминава към лятното часово време. „Откраднатият“ тогава един час може да смути леко вътрешния ни часовник. От промяната страда почти всеки трети. Оплакванията са за трудно заспиване, смущения в съня и дневна умора. Отместването на стрелките с един час обаче не може да се сравни с ефекта от дълъг полет, при който сменяме няколко часови зони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Язвата се обажда най-често през пролетта

Кои са най-полезните храни през пролетта

Теза 3:

За страдащите от сенна хрема пролетта е най-лошият сезон

Хората с алергии посрещат пролетта със смесени чувства – всичко цъфти, но за тях това си има недостатъци. През март брезата и леската отделят повече полени във въздуха. Други растения пък създават проблеми през лятото като ечемик, овес и ръж.

Не може да се каже, че пролетта е единственият сезон, който мъчи алергичните. Просто през зимата страдащите от сенна хрема са имали кратък отдих. Впрочем вече има достатъчно модерни медикаменти и дори имунотерапия, с които сенната хрема може успешно да се контролира.

Сенна хрема или обикновен ринит?

Теза 4:

През пролетта се попълват запасите от витамин D

През зимата наистина прекарваме по-малко време навън, когато излизаме сме навлечени и увити с шалове, а и заради мрачното време слънчевите лъчи по-малко достигат до земната повърхност. Без тях обаче тялото ни почти не може да образува витамин D.

Затова още с първите пролетни лъчи е добре да попълним резервите си от важния витамин. За целта е нужно да излагаме на слънце около 20% от повърхността на кожата си – например лицето и ръцете до лактите.

Витаминът се съдържа и в някои храни – риба (херинга, скумрия, сьомга), яйца и някои маргарини.

Теза 5:

През пролетта е лесно да се освободим от тлъстинките

За трупането на килцата е виновен най-вече вътрешният мързеливец, а той не зависи от сезона.

Все пак със затоплянето настъпват някои хормонални промени – нуждаем се от по-малко сън, а и органимът ни се настройва за по-активно движение. Чувстваме се във форма и със спортен дух.

Има и все повече сезонни плодове и зеленчуци, които заместват мазните и тежки зимни храни. Без усилия обаче никой не е отслабнал дори и през пролетта, казва ендокринологът.

12 грешки, които допускаме при диета за отслабване

Теза 6:

Кожата става особено чувствителна

Това е вярно! През зимата кожата се е обновила, а почти цялото тяло е било грижливо скрито под дебели пуловери и якета. Първите контакти с по-интензивни слънчеви лъчи попадат върху една незащитена кожа с минимална пигментация. Освен това през март и април в атмосферата се задържат само минимални количества озон, който задържа част от ултравиолетовите лъчи. Така че не забравяйте слънцезащитните препарати още по време на първите пролетни разходки.

Теза 7:

Хормоните се побъркват през пролетта

Дългите и по-топли дни променят синтеза на хормони в организма. В кръвта ни има по-малко мелатонин – хормонът на съня. Покачва се серотонинът – хормонът на щастието, казва д-р Шац.

Специалистите обаче не вярват на приказките, че половите хормони полудяват със затоплянето и човек се влюбва много по-лесно. Смятат това за романтична измишльотина.

Теза 8:

През пролетта са най-лошите настинки

Въпреки затоплянето човек все още може да пипне настинка или дори грип. Температурата се повишава и се налага да останем на легло. Броят на респираторните инфекции пада още през февруари, сочи статистиката. Сенната хрема измества постепенно настинките, но носът и при нея е запушен, затова остава общо впечатление, че и през пролетта има много хора с хрема.

Реклама

Exit mobile version