Оперират тумора на 10-годишния Ники в Турция до дни

PRINT

10-годишният Николай Марков от Добрич все пак ще бъде опериран в Истанбул на 16 февруари, съобщи майка му Тони Маркова. Детето е с доброкачествен тумор в мозъка, голям 5 см. Операцията струва 28 500 долара, а парите са събрани с благотворителност само за една седмица. Фондът за лечение на деца в чужбина отказа два пъти да отпусне средства, тъй като интервенцията можело да бъде осъществена и у нас.

Момчето обаче вече е оперирано два пъти у нас неуспешно в Окръжна болница „Св. Анна“ в София. „Сега от фонда ми предлагаха нова операция в болница „Св. Иван Рилски“, – поясни майката Тони Маркова. – Неврохирурзите там обаче поясниха, че ще са необходими няколко интервенции с отваряне на черепа, защото туморът бил на труднодостъпно място. Докато в болница „Аджибадем“ в Турция обещават всичко да стане наведнъж.“ Това, а не недоверието в българските лекари подтиква майката да търси помощ в южната ни съседка. Операцията там ще бъде извършена от проф. Мемет Йозек. Тя ще е с отваряне на черепа, тъй като с кибернож безкръвно могат да се третират само съвсем малки образувания – до 3 см.

Всичко започнало през април 2012 г. Един ден Ники се върнал от училище с необичайно главоболие. Започнало и повръщане. Изследване със скенер открило тумора. Установиило се, че той е пилоцитен астpоцитом I степен. Лекарите обаче препоръчали операцията да се извърши по-бързо, тъй като налягането в главичката на детето се повишава опасно. Специалистите в Русе, където се поставя диагнозата, го насочват към Окръжна болница. Първата операция е неуспешна, следва втора. Проф. Венцислав Бусарски, който ги извършва, казва, че са отстранени 30% от тумора. Назначава и лъчетерапия. Ники прави 33 сеанса, но изследването със скенер след това е шок за семейството – туморът бил със същите размери, дори малко по-голям. Коментарите на лекари от болница „Св. Анна“ били, че не е възможно за толкова кратко време туморът да е възобновил размерите си.

След като се разшумя около случая, здравният министър Десислава Атанасова назначи проверка на агенция „Медицински одит“ в УМБАЛ „Света Анна“ във връзка с лечението на Ники. Целта е да се изяснят всички обстоятелства по проведеното в болницата лечение. Резултатите ще бъдат оповестени след приключването й.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Оперират тумора на 10-годишния Ники в Турция до дни беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *