четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОнкоболни обикалят по болниците, остават без лекарства

Онкоболни обикалят по болниците, остават без лекарства

От цялата страна пристигат сигнали от пациенти за липса онкологични лекарства, съобщават от няколко пациентски организации. Причините са забавяне на търговете в болниците, сключването на договори с НЗОК, административни неуредици. Заради това обаче пациентите с онкологични заболявания обикалят от болница в болница, по онкодиспансери, за да търсят къде има животоспасяващото им лекарство.

Едно от заболявания, за които липсват лекарства, е сарком, което е изключително животозастрашаващо. Когато това заболяване е с метастази спешното лечение е наложително. За пациентите с онкологични заболявания всеки един ден без адекватно лечение е застрашаващ, подчертава в писмо до медиите Пенка Георгиева от асоциацията за закрила на пациентите.

„Вместо да се лекуват и да са спокойни, тези пациенти са принудени да се молят, да обикалят по болници, да се срещат с дистрибутори, да събират средства, за да си закупят лекарствата сами. Налага се пациентите с онкологични заболявания сами да следят до къде, в коя болница са стигнали търговете и да обикалят от град в град!“, се казва още в писмото. Периодично има сигнали, че липсват лекарства за онкоболни. понякога причината е, че на търговете с касата се договарят прекалено ниски цени, които после са неизгодни за доставка на търговците и те не сключват договори с онкоцентровете по градове.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -