петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбявиха грипна епидемия в София и други градове

Обявиха грипна епидемия в София и други градове

От днес, 24 януари, Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново. В София-град тя ще започне от понеделник, 27 януари, съобщават Столична РЗИ.

В подобен режим от понеделник, 27 януари ще са още общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Мерките са в сила вече в Монтана, в общините Дупница и община Сапарева баня. 

Ето още градове, където се обявява грипна епидемия:

  • Област Бургас от събота, 25 януари.
  • Област Кърджали от понеделник, 27 януари.
  • Област Хасково от понеделник, 27 януари.
  • Община Луковит от понеделник, 27 януари.

До второ нареждане в изброените градове се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

В градовете, където са в сила мерките, ще бъде обявена и грипна ваканция. Учениците в София ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Детските градини и ясли ще продължат да приемат деца при засилен контрол върху здравословното им състояние от медицинските специалисти в детските заведения, ,точни кметът на София Йорданка Фандъкова. Видимо болни деца няма да бъдат приемани.

Ето повече информация за ранните симптоми на грипа, както и основни насоки за поведение и лечение в първите дни.

Как се лекува грип

Как да познаем, че грипът прави усложнение?

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -