Обясниха защо студените крака причиняват хрема

PRINT
зима имунитет

Всички знаем от опит, че измръзването на краката е свързано с риск от настинка, най-често хрема. Сега д-р Рон Екълс на Центъра за настинки в Университета на Кардиф огласи причините, защо това се случва. Той е посветил цели 25 години, за да проучва как така студените крака увеличават риска от настинка.

Дори без да сме болни, в нашия организъм съществуват много бактерии, които биха могли да причинят настинка, макар че не причиняват никакви неприятни симптоми. Когато обаче температурата на краката падне, се появява хрема, а това вече е риск да се разболеем наистина, пише The Daily Mail.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво да ядем при настинка 
Не носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа 
Похвати от йога за справяне със запушения нос 

Когато краката изстинат, кръвоносните съдове в носа се присвиват и притокът на кръв намалява. Така тялото предотвратява бързата загуба на топлина. В кръвта обаче се съдържат имунни клетки, които се противопоставят на инфекциите. Д-р Рон Екълс прави изводи, че когато краката са студени, носната лигавица и гърлото са по-малко защитени срещу болестотворни причинители. Причината е, че космите на носа в тази ситуация не са ефективни както обикновено, което улеснява проникването на патогени в тялото.

Неговите препоръки са прости: пазете краката сухи и топли, като не забравяте и носа, защото там се създава идеалната температура за размножаване на патогени. Ако стъпалата са ледени, първичният имунен отговор не е достатъчно ефективен. Най-опасното температура за носа е 33 градуса по Целзий. Не само преохлаждането на носа и краката е предпоставка за болест. Не бива да позволявате и на гърба да мръзне. Затова пък понижаването на температурата в устната кухина (когато ядем сладолед например) не носи непременно риск от инфекции.

Източник: The Daily Mail

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Обясниха защо студените крака причиняват хрема беше последно модифицирана от: юни 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *