Обвиняват популярен антибиотик, че провокира аритмия

PRINT
лекарства лечение

Популярният антибиотик азитромицин може да провокира сърдечна аритмия при някои пациенти, съобщава в. „Дейл мейл“ като цитира официално предупреждение на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Той се използва сега широко при инфекции на ухото, белите дробове, околоносните кухини, гърлото, кожата и репродуктивните органи.

Лекарството е популярно, защото може да се приема в неголеми дози и непродължително време. Оказало се обаче, че то влияе на електропроводимостта на сърцето.

Най-голям риск има за възрастните хора и за пациентите с аритмия или ниска концентрация на калия и магнезия. Известни са дори и смъртни случаи, които се свързват с антибиотика. Те бяха описани още миналата година в специализираното издание New England Journal of Medicine. Тогава се сравнявала смъртността при лицата, приемали азитромицин, амоксицилин, ципрофлоксацин или пласебо.

Тя била най-висока в групата, приемала първия медикамент. Той повишавал риска от развитие на синдрома на удължения интервал QT. Затова вече е взето решение в листовката на антибиотика вече да бъде описан и този възможен ефект. В момента той се произвежда от различни фармацевтични компании, тъй като патентната му защита е изтекла.

Една от фирмите производителки – „Пфайзер“, твърди, че претенциите са необосновани. Страничните ефекти засягали само малка група хора, а подобно влияние имали всички лекарства от този клас.

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
Обвиняват популярен антибиотик, че провокира аритмия беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova
loading...