петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОблъчват грешната гърда на оперирана от рак

Облъчват грешната гърда на оперирана от рак

Процедури с лъчелечение са направени на пациентка, оперирана от рак, са направени на здравата гърда вместо на болната, пише в. „24 часа“, като цитира източници от Националната пациентска организация. Професор потвърдил, че гафът наистина е станал, но не пожелал да разкрие самоличността на пострадалаат, тъй като терапията й още продължавала.

Националният консултант по лъчетерапия проф. Лилия Гочева коментира пред изданието, че чува за първи път за точно такъв случай. Признава, че подобна грешка звучи абсурдно. Проф. Гочева обаче разказва за друг случай в Пловдив, където при жена, оперирана от рак на гърдата, злокачественото образувание се било разпростряло и към другата гърда. Пациентката също смятала, че лъчелечението й е объркано и дори водила дело. Там обаче ситуацията била спорна заради противоречиви тълкувания на изследванията.

Пациентът трудно може да се ориентира коя точно част от тялото му се облъчва, ако вече лежи под апарата. Можел да се ориентира само ако наблюдава настройването на апарата, пояснява проф. Гочева. Според нея не е фатално, ако здрава тъкан погълне радиация, макар че такава грешка е много неприятна. Здравата тъкан не се влияела директно от лъчите, които блокирали с лекота раковите клетки. Гърдата по принцип не била от най-уязвимите органи. Когато облъчваме оперирана гърда, на практика там вече няма тумор, лечението е с цел да се унищожат остатъчни ракови клетки и да се предотвратят метастази, обясни специалистът.

Пациентите могат да си търсят правата по съдебен ред, но е трудно да тръгнеш срещу хора, от които зависи лечението ти, твърдят от пациентската организация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -