Обиколката на шията казва боледува ли сърцето

PRINT
гърло болка трудно преглъщане

Обиколката на шията дава преки сведения за риска от сърдечни заболявания. Известно е, че здравето се влияе не само от общото ниво на затлъстяване, но и от разпределението по тялото на мастната тъкан. Така дори наличието на тънка талия не предпазва от сърдечно-съдови заболявания, ако има голямо натрупване на мазнини в областта на шията.

Такива са заключението на учени от Фрамингем, цитирани от „Росбалт“. В изследването им са включени повече от 3300 души, чиято средна възраст е 51 години. Средната обиколка на врата при жените била 34,2 см, а за мъжете – 40,5 cм. Лабораторно изследвали още кръвната захар, нивата на добрия холестерол (HDL), липопротеините с висока плътност. Оказало се, че сантиметрите на шията са пряко свързани с нивото на добрия холестерол. Колкото по-голяма била обиколката, толкова по-нисък бил добрият холестерол, а кръвната захар – по-висока.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Мазнините по корема повишават риска от рак на дебелото черво
Шуслерови соли при затлъстяване и диабет
Мазнините по-опасни за диабетиците отколкото въглехидратите
След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините

С всяко увеличение на обиколката на шията с 3 см показателите на HDL-холестерола намалели с 2,2 мг за мъжете и 2,7 мг на децилитър кръв при жените. Нива на HDL-холестерола под 40 мг увеличават риска от сърдечен удар. За жените праговата стойност е 50 милиграма. Кръвната захар пък се повишава с 3 милиграма на всеки допълнителни 3 см в шията при мъжете и 2,1 мг за жените.

[Общо: 5    Средно: 2/5]
Обиколката на шията казва боледува ли сърцето беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *