четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНово: активен въглен пази добрите бактерии, ако пием антибиотик

Ново: активен въглен пази добрите бактерии, ако пием антибиотик

Учените откриха нова, неочаквана полза от активния въглен – той прави организма по-малко уязвим за вредното влияние на антибиотиците. Това е установено след експеримент с 44 души, съобщава списанието New Scientist

Досега активният въглен се ползваше предимно при някои хранителни отравяния. Експертите, които проверили новото приложение на въглена, са от френската биотехнологична компания Da Volterra. Приемът на активен въглен от доброволците показал, че това е абсолютно безвредно за здравето.

В хода на проучването някои от доброволците приемали антибиотик плюс активен въглен. Няколко души приемали само антибиотик.

Не е тайна, че антибиотиците помагат на човека да се справи с някои опасни инфекции, но също така имат и странични ефекти. Те може да разрушат и естествената полезна бактериална флора. В резултат имунитетът пада. След като наблюдавали групата, която пиела антибиотик и активен въглен, френските експерти решили, че въгленът може да реши този проблем.

Въгленът не повлия на концентрацията на антибиотика в кръвта и не пречеше на борбата с инфекцията. Той обаче защитаваше полезните бактерии в червата. Хората, които по време на експеримента не приемали въглен, загубили около 250 полезни бактерии, казват още учените.

Въгленът е мощен природен абсорбатор. Той помага бързо да се свързва с токсините и някои други нежелани вещества в организма и да ги извежда от него. Сега учените планират да направят второ проучване, което да изясни дали активният въглен може да се справи с резистентните към лекарства бактерии и да им попречи да се размножават.

Необходими са допълнителни наблюдения и за влиянието навъглена върху микрофлората в червата. Има известна вероятност той да абсорбира и някои важни полезни вещества.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -