четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНовата проказа - моргелозата, била вид маниакалност

Новата проказа – моргелозата, била вид маниакалност

Странна кожна болест, свързана с неизвестни микроорганизми, които сякаш пълзят по кожата, пробиват си тунели в нея, като причиняват обриви, екземи и дори тънки влакна, описват доста хора по форумите в интернет, пише немският в. „Велт“. Общата им болка е, че лекарите сякаш не се интересуват от страданията им. Липсвало им познание и желание да се задълбочат в проблема. До 2002 г. необичайната болест дори нямала име. Мери Лийтао, биоложка от Питсбърг, чиято дъщеря имала симптомите, я кръщава моргелонна болест (моргелоза). Тя дори основава фондация, която да изследва заболяването, тъй като медицинската научна общност упорито отказвала да се занимава с проблема въпреки многобройните проби, предоставени от пациенти.

За няколко години хиляди хора се обърнали към фондацията на Лийтао с настояване най-сетне да се намери физическата причина за страданието им. Заради странните рани по кожата на засегнатите някои медии нарекоха болестта дори новата проказа. Заради обществения натиск през 2008 г. американското правителство разпорежда феноменът да бъде изследван. През следващите месеци се очакват най-сетне подробни резултати от проучването, осъществено от Центъра за профилактика и контрол на болестите в САЩ.

Преди тях обаче бяха оповестени резултатите от друг научен анализ по проблема с моргелонната болест. В клиниката „Майо“ били анализирани пробите на 108 пациенти. Резултатът бил изненадващ – „микроорганизмите“ се намирали не в кожата на болните, а в тяхното въборажение. Само при един пациент било открито нещо живо – въшка. При останалите хора, включили се в изследването и предоставили проби тъкан, медиците не открили нито инфекция, нито пък някаква зараза – била тя от паразити, бактерии или други неживи причинители.

Наистина кожата на засегнатите била много суха, раздразнена и възпалена, но това се дължало на отчаяните опити на болните да я почистят и отстранят дразнителите с пинсети, игли или химични тинктури. Донесените от тях „доказателства“ за болестта също не издържали научната проверка. 108-те проби се оказали обикновени люспички кожа, фини косъмчета или случайно полепнали влакънца. Няколкото „находки“ включвали две плодови мушици и една хапеща буболечка. Те обаче не можели да обяснят тежките симптоми на засегнатите. Резултатите от проучването доказват, че лекарската общност наистина не е имала сериозен повод от физически произход да се интересува от моргелонната болест. Те затвърдиха подозрението, че в случая се касае за разновидност на дерматозна маниакалност, когато болните са убедени, че са нападнит от бактерии, паразити или други микроскопични създания.

Проучването е важно за пациентите, заяви Марк Дейвис, негов ръководител в клиниката „Майо“. Хората, които страдат от моргелонната болест, смятат, че лекарите не ги изследват достатъчно, за да открият причинителя, а сега става ясно, че дори биопсията не може да обори диагнозата дерматозна маниакалност, добавя американският учен, цитиран от в.“Велт“. Този вид маниакалност отдавна е проблем на дерматолози и психолози. Първите описани случаи са още от ХVІІ в., като предположенията на пациентите се менят според епохата. В началото те смятали, че са болни от краста. По-късно съмненията се пренесли върху малки паячета, яйца на паразити, а през последните десетилетия – главно бактерии, гъбички или вируси.

Понякога обаче наистина органични причини могат да породят усещане, че нещо сякаш пълзи по кожата. Това са сериозни болести като рак, туберкулоза, диабет но също и обикновена липса на витамин В12 или понижена функция на щитовидната жлеза. Жените след менопаузата също могат да изпитват подобни симптоми. Затова въображаемото кожно заболяване засяга повече хората над 40 г., а женитеса мнозинство.

Извън тези причини маниакалността може да съществува сама като заболяване, но може и да е в допълнение към някакво психично заболяване като шизофрения, депресия или някакво пристрастяване. Независимо от първичното заболяване, антидепресанти или невролептични медикаменти носят облекчение на пациентите, пише в. „Велт“. При две трети от тях лекарствата носели облекчение.

СНИМКА: ФОНДАЦИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРГЕЛОННАТА БОЛЕСТ

Ключови думи: моргелонна болест, кожни болести

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -