Нова версия: токсин причинява множествената склероза

PRINT
множествена склероза

Множествената склероза може да бъде предизвикана от токсин, отделян от разпространена бактерия, която се съдържа в хранителните продукти, предаде Daily Mail. Авторите на откритието се позовават на теория, която говори за това, че именно епсилон-токсинът предизвиква неврологично разстройство от автоимунен характер.

При множествената склероза организмът атакува погрешно миелинът – обвивката на нервите. Тази имунна атака уврежда главния и гръбначния мозък, а нервните сигнали не могат да се предават нормално. Досега учените гадаят какво е това, което отключва автоагресията на отбранителните сили. Токсинът може да е обяснението. Разбира се, процесът е по-сложен, роля имат генетичните и други външни фактори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проучване откри връзка между множествената склероза и хапчето антибебе
Ваксина против туберкулоза пази от множествена склероза
Пристъпите при множествена склероза зависят от имунната система
Вируси могат да отключат множествена склероза

Множествената склероза се характеризира с пробива на хематоенцефаличната бариера и демиелинизация. Токсинът има точно този ефект – пробива тази бариера и убива клетките, които произвеждат миелин – олигодендроцитите. Същите клетки загиват и при множествената склероза. Освен това токсинът действа върху клетките на менингеалните кръвоносните съдове на ретината и клетките, свързани с характерното възпаление при множествена склероза.

Токсинът от някои щамове на Clostridium perfringens причинява хранително отравяне. Наскоро учените открили у 21-годишна жена с признаци на множествена склероза патоген C. perfringens тип B, който отделя епсилон токсин. Любопитното е, че досега се е смятало, че този щам не заразява хората. Токсинът се насочва към ендотелните клетки, невроните и олигодендроцитите, менингеалните клетки. Това обяснява менингеалното възпаление и разрушаването на мозъчната кора, характерни за множествената склероза.

Учените изследвали проби от храни за наличието на C. perfringens и нейният токсин. От 37 проби в 13,5% са намерени бактериите и почти в 3% – въпросния токсин. Разработването на неутрализиращи антитела или специални ваксини ще спре прогресирането на болестта и дори да се предотврати отключването й.

Източник: Daily Mail

 

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Нова версия: токсин причинява множествената склероза беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *