Нова ваксина спира рака на гърдата

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Нова ваксина срещу рака на гърдата е разработена в Университета на Вашингтон, тя е безопасна дори за пациенти с метастатично заболяване, съобщава сайтът Medical News Today. Новият препарат кара имунните бели кръвни клетки да се научат да разпознават и атакуват раковите клетки. Така се забавя прогресията на заболяването.

Принципът на действие е свързан с протеина мамаглобин. Той се намира в големи количества в тъканите около карцинома на гърдата, а в здравите тъкани в други части на тялото – не. Благодарение на ваксината имунните клетки атакуват само онези клетки, които имат по-висока концентрация на мамаглобин А. Получава се локално въздействие с по-малко странични ефекти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шест прости правила срещу рака на гърдата
Хранене за профилактика на рака на гърдата
Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

За съжаление, ваксината не може да помогне на малцината, при които туморите не произвеждат този протеин. Ваксината досега е била тествана само върху 14 пациенти с метастатичен рак на гърдата. Тя има някои странични ефекти – грипоподобни симптоми, обриви, дразнене на мястото на инжектиране. Почти в 50% от случаите ракът спрял да прогресира в рамките на 1 г. след имунизацията. Сега учените възнамеряват да тестват ваксината на голяма група от доброволци с диагностициран неотдавна рак.

Източник: Medical News Today

 

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Нова ваксина спира рака на гърдата беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *