вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНова ваксина спира рака на гърдата

Нова ваксина спира рака на гърдата

Нова ваксина срещу рака на гърдата е разработена в Университета на Вашингтон, тя е безопасна дори за пациенти с метастатично заболяване, съобщава сайтът Medical News Today. Новият препарат кара имунните бели кръвни клетки да се научат да разпознават и атакуват раковите клетки. Така се забавя прогресията на заболяването.

Принципът на действие е свързан с протеина мамаглобин. Той се намира в големи количества в тъканите около карцинома на гърдата, а в здравите тъкани в други части на тялото – не. Благодарение на ваксината имунните клетки атакуват само онези клетки, които имат по-висока концентрация на мамаглобин А. Получава се локално въздействие с по-малко странични ефекти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шест прости правила срещу рака на гърдата
Хранене за профилактика на рака на гърдата
Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

За съжаление, ваксината не може да помогне на малцината, при които туморите не произвеждат този протеин. Ваксината досега е била тествана само върху 14 пациенти с метастатичен рак на гърдата. Тя има някои странични ефекти – грипоподобни симптоми, обриви, дразнене на мястото на инжектиране. Почти в 50% от случаите ракът спрял да прогресира в рамките на 1 г. след имунизацията. Сега учените възнамеряват да тестват ваксината на голяма група от доброволци с диагностициран неотдавна рак.

Източник: Medical News Today

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -