Нова болест по бъбреците заради коронавируса – COVAN

PRINT
проф. Боряна Делийска

Един от всеки 10 човека има някакво бъбречно заболяване, като много от тях не знаят за проблема си. До 2040 г. този тип заболявания ще са петата по ред причина за смърт в световен мащаб. Това показва статистиката, свързана със Световния ден на бъбрека, който отбелязваме днес. Взрив на хроничната бъбречна недостатъчност, не само в България, но и в световен мащаб, отчитат специалистите. До голяма степен това се дължи на върлуващата вече 2 години пандемия от коронавирус, която допълнително забави диагностиката и лечението на най-важния филтриращ орган в човешкото тяло.

Проф. Делийска: Докато се усетиш, си с тежка бъбречна недостатъчност

„Бъбрекът е един много фин орган, много деликатен, който не крещи когато е болен, но си боледува и то много често“, обяснява проф. д-р Боряна Делийска от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Бившият републикански консултант по нефрология дава пример с пациент, който получава припадък на работното си място. Колегите викат Бърза помощ, настанен е в Реанимация, където изведнъж се оказва, че …е за хемодиализа. Без никога да е боледувал, още по-малко от бъбреци.

Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно

„Такива са бъбречните заболявания – не случайно ги наричаме „тих убиец“ – докато се усетиш си с тежка бъбречна недостатъчност. А обикновено става въпрос за млади хора, в активна възраст, животът е пред тях“, коментира известният нефролог.

Повечето бъбречни заболявания наистина нямат никакви симптоми и могат да бъдат установени само при профилактично изследване на урина и кръв. Заради пандемията обаче много хора спряха да се изследват, от страх да не се заразят, и така се озовават с напреднала бъбречна болест.

Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци

Какво е Ковид асоциирана нефропатия

Ковид пандемията стана причина и за появяването на ново заболяване COVAN – ковид асоциирана нефропатия. „Въпреки че все още не е напълно ясно очертана концепцията за това заболяване и тепърва ще се натрупват данни от редица изследвания, това е състояние, което се дължи пряко на въздействието на вируса върху структури на бъбрека.

COVAN би могла да се прояви както без клинични и осезаеми за пациента симптоми, така и с разгърнат нефритен синдром, както и със синдром на остро бъбречно увреждане дори до стадий, налагащ провеждане на хемодиализа“, обяснява доц. д-р Васил Василев, началник на Клиниката по нефрология.

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

Натрупаните до този момент данни показват, че COVAN има сходни черти с вече добре известни на нефрологията състояния, каквито са например хепатит-асоциираните гломерулонефрити. Когато хода на COVAN е хроничен, това напълно отговоря на дефиницията на хронично бъбречно заболяване и нефропатията много прилича на част от хроничните гломерулонефрити, които могат в крайна сметка да доведат до развитие на бъбречна недостатъчност.

Проучванията показват, че повече от 30% от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, развиват бъбречно увреждане, а повече от 50% от пациентите в интензивното отделение с бъбречно увреждане може да се нуждаят от диализа. Първоначалните данни сочеха, че от тези тежки усложнения са застрашени основно пациентите, които са били в болница и с тежко протичане на вируса. Сега се знае, че т.нар. постковид синдром атакува бъбреците и на хора, които са преминали леко през коронавирусната инфекция и те също развиват автоимунни заболявания, свързани с бъбреците, които могат да доведат до необходимостта от диализа.

По този повод Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ инициира безплатни профилактични прегледи за бъбречни заболявания от 25 март до края на месеца. Те ще включват ехографско изследване на пикочната система и подробен медицински преглед.

Необходимо е пациентите да са си направили прадварително изследване на урина и на кръв (Пълна кръвна картина, уреа, креатинин, пикочна киселина). Добре е да носят със себе си предишни изследвания, ако са имали проблем с бъбреците.
Задължително е предварително записване на тел.02/ 9432 299 между 8:00 и 13:30 часа.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Нова болест по бъбреците заради коронавируса – COVAN беше последно модифицирана от: март 10th, 2022 Iliana Angelova
loading...