Нобелист: Вирус в телешкото е виновен за рака на стомаха

PRINT

Вируси в телешкото месо причиняват рак на стомаха. Това е новата хипотеза на нобеловия лауреат за медицина Харалд Цурхаузен, публикувана в специализираното издание International Journal of Cancer. Той получи наградата за откритието, че човешки папилома вируси са виновни за рака на маточната шийка.

75-годишният специалист все още работи в Центъра за изследване на рака в Хайделберг. Неговото откритие направи възможно създаването на ваксина срещу този вид тумори. Тя се предлага и в България, а от тази година и здравната каса ще плаща за нея, вероятно 50% от цената на трите дози.

Сега нобелистът и съпругата му Етел Мишел де Виляр проучват връзката на един вирус, наречен ТТ, с един от най-често срещаните тумори – този на стомаха. Той се среща много често при говедата и остава в месото, обяснява Цурхаузен. Не загиват дори при термична обработка от 70 градуса. Подозрението на немския учен се основава на над 100 проучвания на рака на стомаха в населението. Там, където има традиция да се ядат телешки стекове алангле – САЩ, Канада, Австралия и някои европейски страни, заболяването било с 20-30% по-често срещано. Хора в региони, където не се консумира много телешко – арабския свят например, боледували по-рядко.

Учени от различни страни са установили от друга страна, че химични вещества, които възникват при печенето на месото – т.нар. хетероциклични амини или полициклични ароматни въглеводороди, също действат канцерогенно.

Тезата на Цурхаузен: Възникването на рака е комплексен процес. Оцелелите при недостатъчната термична обработка вируси в месото влизат в комбина с канцерогенните вещества, които се отделят при печенето на фурна или грил. Вероятно при някои хора има и по-голямо генетично предразположение към рака на стомаха, допуска нобелистът.

Събирането на доказателствата, че човешките папилома вируси предизвикват рака на маточната шийка ни отне 20-25 г., допълва Цурхаузен. Тъй като сега повече научни екипи от цял свят работят по възможната връзка между вирусите и рака, възможно е окончателните резултати сега да са готови и по-рано. Вече е известно, че вирусите на хепатит В и С водят до израждане на клетките на черния дроб. Вирусът Епщайн-Бар, който предизвиква херпеси, пък е виновен за друго злокачествено заболяване – лимфом.

Синът на Харалд Цурхаузен – патологът Аксел Цурхаузен, върви по стъпките на баща си. Той изследва друга теория – че определен полиома вирус е виновен за вид левкемия при възрастните. В клетките на 20% до 33% от болните са открити следи от него, но засега не е ясно дали те играят някаква роля за възникването на заболяването или попадат по някаква друга причина в тъканите на тумора.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Нобелист: Вирус в телешкото е виновен за рака на стомаха беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *