петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНобелист: До 50 г. ще клонират бебета

Нобелист: До 50 г. ще клонират бебета

В близките 50 г. ще бъде разработена технология, която позволява на родители, загубили рожба при трагични обстоятелства, да получат клонинг на детето си. Това прогнозира нобеловият лауреат Джон Гардон, който се занимава с клонирането на жаби и овце, цитиран от британския в. „Телеграф“.

Прилагането на тази технология при човека засега предизвиква много етични въпроси. От друга страна, изкуственото оплождане се възприемаше по подобен начин скоро след разработването на метода, припомня изданието. След появата на първото бебе от епруветка през 1978 г. обаче започва масовото му приложение. Клонирането на човека означава, че на света ще се появи негов напълно идентичен близнак, тоест копиране на материала, създаден от природата, казва Гардон. А всички методи аз подобряване на човешкото здраве обикновено охотно се приемат от обществото по думите му. Клонирането можело да реши много проблеми.

На лекциите си в Кеймбридж често питам слушателите си дали биха позволили на родители, които не могат да имат повече деца, да клонират детето си, като използват яйцеклетка на майката и клетки кожа от първото дете. Разбира се, ако науката е направила вече технологията безопасна.

„Обикновено 60% от аудиторията ми се изказва в полза на клонирането. Тези, които са против, говорят за това, че детето може да се чувства като заместител, а не уникален индивид. Защо обаче съм длъжен да възпирам родителите, ако те са взели решение да клонират сина или дъщерята си“, отбелязва Гардон.

Източник: The Telegraph

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -