сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНитратите се оказаха полезни за пародонтит

Нитратите се оказаха полезни за пародонтит

Изненадващо учени от Германия обявиха, че нитратите всъщност са полезни за здравето – пазят от възпаления и  понижават кръвното. Условието е те да са приети с растителни храни. Изводите им се базират на проучване в Университета Хоенхайм, Щутгарт, което изследвало ефекта на прясно изцеден сок от рукола и спанак. Учените доказали, че той може да помогне на хора с хронично възпалени венци. Интересното е, че ползата дошла именно от съдържащите се в тях нитрати. Традиционно те се възприемаха като опасни за здравето, въпреки че ефектът им далеч не е така еднозначен. Хроничното възпаление на венците не е дребна работа. Ако остане нелекувано, това може да доведе до разхлабване на зъбите и рис от загубата им. Тези трайни огнища на възпаление в организма се отразяват и на сърдечно-съдовата система. За съжаление някои хора не могат да се справят с тях дори при щателна хигиена на устната кухина.

Затова специалистите съветват да се използва сокът от двата зелени листни зеленчука като помощно средство. Ползата от него била доказана в проучване. Учени от Университета в Хоенхайм, Щутгарт, сервирали всекидневно сок от рукола и спанак на доброволци, които страдали от хроничен пародонтит.  Общо 44 участници били разделени в две групи. Половината получавали „пласебо“ – сок, от който нитратите били предварително извлечени. Специалистът по хранене проф. Улрих Шлагенхауф, който водел проучването, казва, че е удивен от разликата.

Още след две седмици пациентите, които пиели сок с нитрати, показали съществено подобрение. В „пласебо“-групата не е установен такъв ефект.

Приетите с храната нитрати се абсорбират бързо стомаха и тънките черва. После чрез кръвообращението достигат до слюнчените жлези. Почти една четвърт от нитратите достигат до слюнката. По този начин концентрацията им в устната кухина се поддържа на висота не само докато човек изпие сока.

Имат антибактериален ефект

Определени бактерии, които обитават гърлото и особено пространството между зъбите, превръщат нитратите в нитрити. Това действа антимикробно и помага да се ограничи разпространението на вредните микроби в устата. Малко след това нитритите се превръщат във водороден монооксид. Молекулата понижава високото кръвно, подобрява кръвообращението и стимулира противовъзпалителните процеси в тялото.

Наистина нитратите имат доста лоша слава. При определени обстоятелства те се превръщат в организма в нитрозамини, за които се смята, че са силно канцерогенни. Това обаче невинаги се случва. Ако нитратите се приемат заедно с витамин С, не се стига до образуване на нитрозамини, пояснява д-р Ралф Швайгерт, който също участва в проучването.

Витамин С пречи на образуването на нитрозамини

Докато рискът от консумацията на нитрати чрез консервирано месо и салами остава, зеленчуците са сравнително безопасни. Растителните храни по правило съдържат доста витамин С. Затова приемът на нитрати чрез зеленчуците трябва да се разграничава от нитратите, които изяждаме с консервираните месни храни, почертава д-р Швайгерт.

Редица проучвания от последните години сочат, че яденето на листни зеленчуци с нитрати на практика подкрепя здравето, а не го руши. За хората с хроничен пародонтит зеленчуковият сок е добра възможност, която може поне да се опита.

Публикация: Jockel-Schneider, Y. et al.: Stimulation of the nitrate-nitrite-NO-metabolism by repeated lettuce juice consumption decreases gingival inflammation in periodontal recall patients: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial; The Journal of Clinical Periodontology, Juli 2016. doi: 10.1111/jcpe.12542.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -