Нитратите се оказаха полезни за пародонтит

PRINT
салата спанак рукола

Изненадващо учени от Германия обявиха, че нитратите всъщност са полезни за здравето – пазят от възпаления и  понижават кръвното. Условието е те да са приети с растителни храни. Изводите им се базират на проучване в Университета Хоенхайм, Щутгарт, което изследвало ефекта на прясно изцеден сок от рукола и спанак. Учените доказали, че той може да помогне на хора с хронично възпалени венци. Интересното е, че ползата дошла именно от съдържащите се в тях нитрати. Традиционно те се възприемаха като опасни за здравето, въпреки че ефектът им далеч не е така еднозначен. Хроничното възпаление на венците не е дребна работа. Ако остане нелекувано, това може да доведе до разхлабване на зъбите и рис от загубата им. Тези трайни огнища на възпаление в организма се отразяват и на сърдечно-съдовата система. За съжаление някои хора не могат да се справят с тях дори при щателна хигиена на устната кухина.

Затова специалистите съветват да се използва сокът от двата зелени листни зеленчука като помощно средство. Ползата от него била доказана в проучване. Учени от Университета в Хоенхайм, Щутгарт, сервирали всекидневно сок от рукола и спанак на доброволци, които страдали от хроничен пародонтит.  Общо 44 участници били разделени в две групи. Половината получавали „пласебо“ – сок, от който нитратите били предварително извлечени. Специалистът по хранене проф. Улрих Шлагенхауф, който водел проучването, казва, че е удивен от разликата.

Още след две седмици пациентите, които пиели сок с нитрати, показали съществено подобрение. В „пласебо“-групата не е установен такъв ефект.

Приетите с храната нитрати се абсорбират бързо стомаха и тънките черва. После чрез кръвообращението достигат до слюнчените жлези. Почти една четвърт от нитратите достигат до слюнката. По този начин концентрацията им в устната кухина се поддържа на висота не само докато човек изпие сока.

Имат антибактериален ефект

Определени бактерии, които обитават гърлото и особено пространството между зъбите, превръщат нитратите в нитрити. Това действа антимикробно и помага да се ограничи разпространението на вредните микроби в устата. Малко след това нитритите се превръщат във водороден монооксид. Молекулата понижава високото кръвно, подобрява кръвообращението и стимулира противовъзпалителните процеси в тялото.

Наистина нитратите имат доста лоша слава. При определени обстоятелства те се превръщат в организма в нитрозамини, за които се смята, че са силно канцерогенни. Това обаче невинаги се случва. Ако нитратите се приемат заедно с витамин С, не се стига до образуване на нитрозамини, пояснява д-р Ралф Швайгерт, който също участва в проучването.

Витамин С пречи на образуването на нитрозамини

Докато рискът от консумацията на нитрати чрез консервирано месо и салами остава, зеленчуците са сравнително безопасни. Растителните храни по правило съдържат доста витамин С. Затова приемът на нитрати чрез зеленчуците трябва да се разграничава от нитратите, които изяждаме с консервираните месни храни, почертава д-р Швайгерт.

Редица проучвания от последните години сочат, че яденето на листни зеленчуци с нитрати на практика подкрепя здравето, а не го руши. За хората с хроничен пародонтит зеленчуковият сок е добра възможност, която може поне да се опита.

Публикация: Jockel-Schneider, Y. et al.: Stimulation of the nitrate-nitrite-NO-metabolism by repeated lettuce juice consumption decreases gingival inflammation in periodontal recall patients: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial; The Journal of Clinical Periodontology, Juli 2016. doi: 10.1111/jcpe.12542.

Източник: Netdoktor.de

[Общо: 7    Средно: 3.4/5]
Нитратите се оказаха полезни за пародонтит беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *