петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНискомаслено мляко пази от инсулт

Нискомаслено мляко пази от инсулт

Редовната консумация на нискомаслено прясно и кисело мляко пази в добро здраве кръвоносните съдове, а оттам и от инсулт, установиха учени от шведския Каролински институт. В течение на 10 г. те наблюдавали 75 000 души на възраст от 45 до 83 г., които до началото на проучването не страдали от сърдечносъводи заболявания и рак. Оказало се, че в групата на тези, които редовно приемат нискомаслени млечни продукти, инсултите били с 12% по-малко.

Положителният ефект се обяснява с редицата полезни вещества като калций, магнезий, витамин Д и калий, които влияят добре на кръвното налягане.

Инфарктът може да е заразен

Това пък е друго изненадващо откритие на американски учени от Националния институт по сърдечносъдова хирургия. Те установили, че някои инфекции могат да предизвикат този тежък инцидент. Бактерията хламидия, която се пренася с полов контакт или при лоша лична хигиена, може да се загнезди в човешкия организъм и да провокира появата ан редица заболявания, в това число и на сърцето.

Най-известният вид хламидия – трахоматис, предизвиква конюнктивити и дори пневмонии при деца и възрастни. Друг вид хламидия – пситаци, пък става причина за орнитоза (пренася се с птиците), болест на Рейтер и фелиноза (остра инфекциозна болест, предизвиквана от котешко одраскване). По думите на д-р Гери Набел от американския институт хламидията е бактерия, наполовина смесена с вирус, а това прави лечението й доста проблемно. Хламидията се маскира като вирус и така успява да се скрие от лекарствата, прониквайки дълбоко в клетката. Тя допринася за възникването на инфаркт заради мазнината, която носи като собствен енергиен запас. Отлага се по стените на съдовете и така предизвиква стесняване на аортата и малките съдове около сърцето. Хламидиите постоянно се размножават и така мазнината им нанася големи поражения върху кръвоносната система. Учените настоятелно призовават хората да си мият редовно и старателно ръцете, особено преди ядене.

Свързани теми: До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт

Пилешките бутчета пазят от инфаркт

Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -