четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНиско тегло при раждане е риск за високо кръвно

Ниско тегло при раждане е риск за високо кръвно

Бъдещият хипертоник може да се разпознае още в детството, твърди проучване на Университета в Отаго, Нова Зеландия. Наред с известните рискови фактори като наднормено тегло и пушене, са формулирани още три – ниско тегло при раждане, мъжки пол и ако човекът е първо дете в семейството. Има значение и дали има преки кръвни роднини с високо кръвно.

Сърдечно-съдовите заболявания са значими, защото водят като причина за смърт в повечето развити страни. Високото кръвно (хипертония) е най-разпространеното, затова учените се мъчат да установят точните причини за него. Експертите направили изводите си, след като анализирали данните на повече от 1000 души от раждането им през 1972-1973 г. до момента. Става дума за нови данни от голямото международно проучване, известно като Дънедин (Dunedin Study).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво да правим при хипертонична криза? 
4 разпространени заблуди за кръвното 
Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

Данните за наблюдаваните лица съдържат информация за кръвното им налягане на възраст от 7 до 38 години. Въз основа на показанията от личните здравни досиета хората били били разделени в четири групи, за да бъдат проучени по-добре причините за високото кръвно. Оказало се, че една трета от участниците в проучването са имали реален риск да станат хипертоници още на средна възраст. Авторите на проучването са убедени, че ранното разпознаване на рисковете за високо кръвно може да накара хората да вземат навременни мерки – да спрат да пушат, да отслабнат и да се хранят здравословно.

Източник: odt.co.nz

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -