Недостигът на витамини се разчита по лицето

PRINT
хормонални проблеми

Недостигът на витамини, но и някои здравословни проблеми буквално се изписват на лицето. Например хора над 20 г., които често получават обриви по кожата, може да имат проблеми с черния дроб и храносмилането. Изразени бръчки по челото пък са повод да посетим гастроентеролог (специалист по проблемите на стомаха, червата и храносмилането).

Макар и много по-рядко, скорбутът (дефицит на витамин С) още се среща и в наши дни. Симптомът за това може да бъде кървене на венците. По-вероятно е да се срещне при хора, които водят заседнал начин на живот. Твърде сухата коса се свързва с липса на витамин B7. Подпухването на лицето – с недостиг на йод, а бледата кожа – необходимост от допълване на запасите от витамин В12.

Вижте още: Кожата на лицето издава много болести

Впрочем честото боледуване през зимата може да е заради дефицит на  витамин D. Той се синтезира в кожата, когато се печем на слънце. По-малка част се приема с храната – мазна риба, черен дроб.

Витамин D работи не само за костите, но и за имунитета

Наскоро експерти публикуваха научна разработка, която потвърждава, че добавки с витамин D може да помогнат на милиони хора да се разминат с настинките и грипа всяка година. Този витамин по принцип се свързва със здравето на костите, но също така е необходим за нормалното функциониране на имунната система. Именно затова експерти препоръчват да се обогати храни с витамин D. Имунната система го използва за производството на своеобразно „оръжие“, която разбива бактериите и вирусите.

Учените от Университета „Куин Мери“ в Лондон анализирали данни от 25 независими проучвания, които включвали 11 321 души. Експертите наблюдавали за честотата на различни респираторни инфекции. По техни изчисления витамин D  може да намали с около 12% тази заболяемост.

Препоръчва се той да се приема по-рядко, но редовно – например веднъж седмично. Лекарите съветват да се въздържаме от големи еднократни дози. Такъв подход може да е от голяма полза за хора с недостиг на витамин D. Българско проучване преди време установи, че дори в слънчева страна като нашата немалка част от хората в края на зимата са с дефицит на този витамин. Причината е, че прекарваме много малко време навън и няма достатъчно слънцегреене в студените месеци.

Основната функция на витамин D е регулирането на нивата на калций и фосфор в организма. Те са необходими за растежа и поддържането на костите , зъби и мускули. Но все повече проучвания сочат практическото му значение за имунната система. С дозите на витамин D  обаче трябва да се внимава. Излишъкът му може да повиши нивото на калций в кръвта и по този начин да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето.

Източници: Meddaily.ru, telegraph.co.uk

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Недостигът на витамини се разчита по лицето беше последно модифицирана от: март 10th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *