четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНедоспалият мозък бърка приятелите с врагове

Недоспалият мозък бърка приятелите с врагове

Безсънието се свързва с лоша концентрация и раздразнителност. Сега обаче се оказва, че то може да обърка сетивата по странен начин. Недоспиването влошава способността на човека да различава израженията на лицето, установиха учени от Калифорнийския университет в Бъркли.

Така липсата на сън може да доведе до сериозни последствия: човекът може да не забележи, че неговото дете е болно или че другият срещу него е неприятелски настроен, съобщава Medical Express. Изводите са много важни, като се има предвид, че две трети от хората в развитите страни са системно недоспали, подчертава проф. Матю Уокър. „Разпознаването на емоциите и израженията на лицата на другите хора са едни от ключовите фактори на взаимодействието между хората“, подчертава ръководителят на проучването.

По време на експеримента на 18 младежи били показани 70 фотографии с различни изражения на лицето – от дружелюбни до ужасяващи. Първият път било след пълноценен здрав сън, а вторият – след 24 часово бодърствуване. По време на теста учените сканирали мозъка на участниците и измерили честотата на сърдечния пулс, докато хората разглеждали изображенията.

Сканирането на мозъка с помощта на томограф показало, че мозъкът на недоспалият човек не може добре да различи доброжелателното лице от злонамереното, тъй като зоната на мозъка, отговорна за емоционалното възприятие, не била достатъчно активна. Това означава, че хора с професии, при които се налага продължително бодърстване като лекарите от бърза помощ, полицаите и работниците от нощните смени са по-застрашени.

Учените от Мичиганския университет добавиха нов елемент в картината. Те установиха, че кратката дрямка по средата на работния ден води към намаляване на импулсивността в поведението и прави хората по устойчиви към дребните неприятности и разочарования.

Източник: medicalxpress.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -