четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе вземайте важни решение на гладен стомах, ще сгрешите

Не вземайте важни решение на гладен стомах, ще сгрешите

Не вземайте важни решение на гладен стомах! Има сериозен риск да сгрешите. До този важен извод стигнаха служители на Университета в Гьотеборг. Ето и обяснението:  Хормонът на глада грелин, който се повишава преди хранене и увеличава апетита, оказва негативно влияние върху процеса на вземане на решения. Има сериозна опасност да сгрешиме. Той ни прави по-импулсивни и неспособни да устояваме на изкушенията, дори да сме наясно, че така ще понесем някаква загуба, пише в. „Дейли мейл“.

Хипотезата на учените била проверена върху гризачи. Лабораторни плъхове получавали като награда захар, когато натиснат определен лост, и по-голяма бучка, когато се въздържат да го натиснат. За двете действия се подават определени сигнали, за които плъховете били обучени и знаели какво означават. Способността да се отложи получаването на наградата, за да бъде тя по-голяма, е мярка за сравняване на импулсивния избор. Това е като да не можете да устоите на една бисквитка веднага, вместо да изчакате пет минути, за да седнете пред здравословен обяд или вечеря.

Когато учените инжектирани грелин в мозъка на плъховете, гризачите по-често действали импулсивно, натискайки лоста, когато не било нужно да се прави това, и въпреки, че така се лишават от награда. При увеличени нива на грелин плъховете не можели да дочакат по-голямата награда.

Ето и един трик как да устоите на изкушенията, особено ако става дума за храна. Хората възприемат като по-атрактивна храната, която е от страната на ръката, с която си служим по-активно. Така има по-голяма вероятност да посегнем към ябълката вместо към бисквитата, ако тя е от лявата страна при левичарите и от дясната при десняците. Съответно сладките ще са по-малко привлекателни, ако са от „обратната“ страна.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -