четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе водете малки деца в чужбина за празниците! Рискът от морбили е...

Не водете малки деца в чужбина за празниците! Рискът от морбили е висок

Не водете малки деца по празниците в съседни страни, както и в други, където има много болни от морбили. За това призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента болните у нас са около 500, като 100-ина са бебета до 13 месеца – тоест те не са имали шанс да получат поне първата доза от ваксината.

Най-много болни от Морбили има в Македония, но и във Франция, Чехия и Италия. В съседна Македония инфектираните деца вече надхвърлят 1000, акот три от тях са починали. Там вероятно ще се стигне до истинска епидемия, тъй като властите са установили, че има над 20 000 деца, които не са получили имунизацията.

България е на шесто място в Европа по заболяемост. За света рекордът е Украйна, където през 2018 г. са се разболели десетки хиляди души, а 65 деца са починали.

Морбили е тежко заболяване, при което приблизително едно дете на 1000 болни умира, поясни проф. Кантарджиев. Това е свързано с естеството на инфекцията, която причинява тежки белодробни усложнения или възпаления на мозъка като енцефалит.

Няма болни, които да са били наистина ваксинирани

Разлог, Самоков, Ихтиман са едни от градовете у нас с най-много болни. Това се дължи на пропуски в имунизациите и натрупване на групи неваксинирани. Морбили е толкова заразна шарка, че дори бегъл контакт с болен – например преминаване през едно и също помещение, може да разпространи инфекцията. 95 от 100 неваксинирани биха се разболели след такъв кратък контакт, допълни и доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор на Министерство на здравеопазването.

Установени са лекари, които са “ваксинирали” само на хартия и са издавали фалшиви бележки за уж направени имунизации. Те са необходими на родителите, за да запишат детето си на градина или училище. От тези лекари ще бъде потърсена отговорност чрез прокуратурата, а от НЗОК ще поискаме да се прекратят договорите с тях, каза доц. Кунчев. За тези мерки МЗ е получило подкрепата на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Кой е в риск да се разболее от морбили

Ваксината е с почти 100% ефективност след двете дози

доц. Ангел КунчевИстината лъснала, след като в МЗ получили данни, че част от разболелите се деца са били ваксинирани. Познаваме добре ваксината и сме наясно с нейната изключително висока безопасност и ефективност, която достига почти 100 процента при поставени две дози, каза доц. Кунчев (на снимката вляво). Подобна вероятност – ваксината да не предпази от морбили, е възможна в изключително редки случаи, например ако организмът на човек не може да образува антитела.

Чрез РЗИ са направени изследвания на “ваксинираните” болни. Така се установило, че те нямат никакви антитела срещу морбили, тоест те реално не са получили имунизация.

Имунизацията срещу морбили е въведена в България през 1969 г. и оттогава насам няма пропуснат набор. Самата ваксина е усъвършенствана като производство и технология през годините и днес тя е много по-безопасна и ефективна, отколкото в началото.

7% от децата у нас с пропуски в имунизациите

„Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година седем процента от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 процента не са се явили за втората. Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи – в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, посочи доц. д-р Ангел Кунчев.

Интересен факт е, че сред болните има и медицински специалисти – 12 души в Окръжна болница София, като един от тях работи като охрана – вдига бариерата. Другите са лекари, лаборанти и рентгенолози.

Какви са страничните ефекти от ваксините

Морбили у нас е внесено от Македония

Морбили в България е внесено тази зима у нас от Македония. Семейство оттам гостувало при свои приятели в Разлог. Детето на домакините се разболяло, но тъй като първите дни симптомите са били подобни на грип, лекарите не успели да поставят веднага точна диагноза и то предало заразата на други деца в детското отделение.

Най-сигурното предпазване е карантината, но проблемът е, че в първите дни шарката започва като грипоподобно заболяване и преди да избие характерният обрив е трудно да се разпознае, коментира доц. Кунчев.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -