четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе гледайте смартфона на тъмно, дебне ви временна загуба на зрение

Не гледайте смартфона на тъмно, дебне ви временна загуба на зрение

Навикът да гледате смартфона си на тъмно може да доведе до загуба на зрение, предупреждават учени. Те съобщават за два случая на жени, които са загубили зрението с едното око, съобщава The Indian Express. Първата винаги преди лягане винаги гледала екрана с лявото око. Дясното й било блокирано от възглавница. Пострадало именно активното в случая ляво око. Втората жена пък обичала да чете новини, когато се събуждала през нощта. Също като първата четяла от смартфона си с едно око.

Вижте още: Влошава ли се зрението, ако четем на тъмно

Влошава ли се зрението от носене на очила?

Така ретината на едното око се адаптирала към тъмнината, а тази на второто – към светлината, излъчвана от яркия екран. Ретината е много сложен и умен механизъм, който постоянно се адаптира към променящите се условия в околната среда. За да се ориентират в ситуацията, учените помолили и двете жени да погледнат смартфона само с лявото око, а след това само с дясното. Оказало се, че за известно време едното око било сляпо за кратко време. И това винаги било при окото, което гледало яркия екран.

Наблюдението било потвърдено и при друг експеримент – накарали един мъж да влезе в тъмна стая, после с едно затворено око да гледа екрана на смартфона в продължение на 20 минути, след което да изключи телефона. Прегледът накрая показал, че окото, което гледало екрана, се адаптира по-лошо по-късно към променящото се осветление.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -