Не духайте силно носа при хрема! Може да се получи синузит

PRINT
синузит болка под очите

Обикновената хрема може да премине в синузит, ако прекалено силно издухвате носа си. За това предупреждават експерти от Германската лекарска камара. Острият синузит често възниква като усложнения на хрема и инфекция на сливиците. Възпалението причинява оток на лигавиците в носа и околоносните кухини (синуси). Подутините блокират отворите на синусите и затрудняват изхвърлянето на натрупалия се секрет. Известни количества от него се образуват и при съвсем здравите хора.   

За да намалите вероятността обикновената хрема да стане на синузит, трябва да се избягва прекалено интензивното и мощно духане на носа. Причината е, че създалото се по този начин налягане разнася бактериите и вирусите от носоглътката към синусите. Лигавиците допълнително се увреждат и от сухия въздух заради отоплението в помещенията през студените месеци. Свежият въздух подобрява влажността в помещенията и предотвратява прекомерното изсъхване на лигавицата. 

Ендоскопска операция лекува хроничен синузит

При синузит усещаме болка в областта на очите и челото

Задържането на секрет в околоносните кухини причинява болки и уврежда ресничките по лигавицата в тях. Тези реснички са отговорни за извеждането на слузестия секрет. Когато са увредени, транспортирането му навън се затруднява допълнително. 

Когато се развие синузит, обикновено дишането е затруднено поради запушения нос. Секретите от него обикновено първо са бистри и течни, а после се сгъстяват и променят цвета си към жълтеникаво или зелено. Друг проблем е, че той може да се стича както напред, така и назад към гърлото. 

Друг характерен симптоми при острия синузит е усещането за болка и повишено налягане в областта на очите, слепоочията, бузите, челото и основата на носа. При навеждане напред тези неприятни усещания се засилват. Пикът им обикновено е около обяд. Температура и отоци на очните ябълки също спадат към добре познатите признаци на заболяването. 

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

При синузит бързото и адекватно лечение е наложително, особено ако оплакванията включват подуване на очите, смущения в зрението, продължаващо дни наред главоболие, температура, отоци на бузите, болки във врата и челюстта. 

Към основното лечение, което може да включва и антибиотици по преценка на лекаря, трябва да се приемат много течности. Най-подходящи са вода и топъл чай. Много добре се отразява и инхалацията над съд с гореща вода, към която са добавени етерични масла или сол. Друга важна предпазна мярка, ако някога сте боледували от синузит, е да носите шапка или поне лента на челото, която да предпазва от преохлаждане.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 4    Средно: 2.3/5]
Не духайте силно носа при хрема! Може да се получи синузит беше последно модифицирана от: януари 30th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *