вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе дават надежда за бебето на починалата в "Шейново" родилка

Не дават надежда за бебето на починалата в „Шейново“ родилка

Лекарите не дават шанс за бебето на родилката, издъхнала в „Шейново“ в нощта срещу понеделник. Остър белодробен инцидент стана причина за смъртта на 35-годишната Надежда Узунова (на снимката заедно със съпруга си Ивайло и първото им дете Габи), съобщиха от ръководството на болницата. Дежурният екип извършва веднага цезарово сечение и успява да извади живо бебето – момиченце с тежина 3,6 кг. То обаче е тежко пострадало от влошения приток на кръв и кислород от майката към плода.

Мозъкът е значително увреден, а бебето не може да диша самостоятелно и е на апаратна вентилация, обясни доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологията в Специализираната университетска педиатрична болница. Малкото няма шанс да оцелее, но лекарите са решили да отложат до утре изключването на тръбите, надявайки се на някакво чудо.

Надя получи контракции, които в неделя към 10 ч сутринта станаха на 3 минути, разказа Юлиана Узунова, нейна близка, кото е била с нея през последните й часове. Отишли в „Шейново“, но там казали, че контракции на 3 минути и разкритие от 2 см не са достатъчни. Препоръчали на бременната да се поразходи и пак да дойде няколко часа по-късно. Надежда се наредила пред приемния кабинет в 14 часа, но чакала да я погледнат до 16 часа. Тогава отново я връщат вкъщи, защото „не я боляло достатъчно“. Бременната се прибира, но към 3 часа през нощта се връща отново със зверски болки по думите на Юлиана. Едва успява да седне на пейката пред кабинета, когато й прилошава и почти губи съзнание. Тогава лекарите се разтичват. Правят опити да я реанимират, но сърцето и белия дроб отказват последователно, обясни д-р Иван Костов, директор на „Шейново“. Специално сформирана медицинска комисия в болницата е разгледала поведението на екипите. Д-р Лина Димитрова, която върнала Надежда първите два пъти, ще бъде предложена за наказание, каза д-р Костов. Може дори да я уволнят. Реанимационният екип, който безуспешно се опитал да върне към живота Надя, действал безупречно по думите му. Проверки от три различни институции – МВР, прокуратура и „Медицински одит“, са назначени в болницата след смъртта на родилката.

Преди по-малко от месец друга родилка – 19-годишната Деяна Георгиева, почина след раждане в „Шейново“. Тя бе лекувана общо в 4 болници, но си отиде от сепсис 42 дни след като даде живот на малкия Майкъл. Бебето е живо и здраво.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -