четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНай-умни сме през лятото и есента

Най-умни сме през лятото и есента

Досега беше известно, че сезонните промени могат да окажат влияние върху психическото състояние на хората. Ново проучване вече твърди, че те могат да повлияят пряко и върху начина, по който работи мозъкът, пише в. „Дейли мейл“. Времето е в състояние да промени не само настроението, но и нивото на интелигентност, смятат белгийски учени от Университета на Лиеж. Невролозите показали, че активността на мозъчните области варира в зависимост от нивото на слънчевата енергия в топлите и студени месеци.

По време на експеримент 28 доброволци били подложени на редица тестове и анализи по един път във всеки сезон – през зимата, пролетта, лятото и есента. Това позволило да се направи преценка на динамиката на когнитивните мозъчни функции, включително паметта, координацията, способността да се усвоява и обработва информация и така нататък.

По този начин изследователите открили, че нивата на някои познавателни способности зависят от времето на годината. Например краткосрочната памет достигала своя връх през есента, но намалявала активността си към деня на пролетното равноденствие. Областите на мозъка, отговорни за устойчивото внимание пък показвали друга активност – по време на лятното слънцестоене достигали максималната граница на своята дейност, докато по време на зимното слънцестоене работели най-слабо.

Разбира се, тези зависимости трябва да бъдат изучени по-детайлно, допълват авторите на проучването. За разлика от дневните биоритми, тези, които са свързани със сезоните все още са малко изследвани.

По-рано учените установиха своеобразна зависимост между сезоните и нивата на смъртност. Установено е, че през най-много се разделят с живота през януари – както поради естествени причини, така и в резултат на самоубийство. Тази връзка се обяснява с влиянието на редица опасни фактори, включително типичните за януари лоши метеорологични условия, малкият брой слънчеви дни и студено време.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -