понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНай-големите медицински скандали в историята

Най-големите медицински скандали в историята

  1. Талидомидната катастрофа в Германия

През 1950-те, немска фармацевтична компания Chemie Grünenthal създаден приспивателното талидомид. Въпреки че неговата ефективност не е доказана в проучвания върху животни, то успява да вземе лиценз. Производителят успява да убеди експертите в неговата безопасност: дори силно предозиране не убива лабораторни животни.

През 1957 г., лекарството влиза в продажба в 46 страни, започват да го приемат и много бременни. Последствията са ужасни: раждат се над 10 000 деца с фокомелия – вродено увреждане, което пречи на развитието на ръцете и краката. Много от децата умират през първата година от живота си. През 1961 г. компанията оттегля талидомид от пазара, а през 2012 г. официално се извинява на жертвите. Оттогава условията по регистрация и допускане до пазара на лекарствата в много страни се затягат изключително много.

2. Масово преливане на кръв, заразена с ХИВ, в Япония

Първите официални съобщения за масово инфектиране на хора с ХИВ чрез кръвопреливане в Япония се появяват през 1985 г. Пострадали 3000 души с хемофилия, а 4000 починали. Японското министерство на здравеопазването било информирано, че използваните кръвни продукти може да бъдат замърсена. Страната можела да получи през 1983 г. от САЩ пастьоризирани лицензирани кръвни продукти, в които вирусът бил унищожен. Основният местен доставчик – компанията Green Cross Corporation се противопоставя. Фирмата зареждала необработени кръвни продукти, но въпреки това на думи гарантирала тяхната безопасност. Години по-късно, през 1996 г., Министерството на здравеопазването в Япония започва разследване срещу ръководството на Green Cross Corporation, което е обвинено в непредумишлено убийство

3. Токсични гръдните импланти във Франция

Компанията Poly Implant Prothèse, основана през 1991 г. произвежда близо 20 г. силиконови импланти, които са сложени на повече от 400 000 жени. През 2001 г. на компанията й хрумнала идея как да се намалят разходите с 90% – просто заменили медицинския силикон с промишлен. Икономиите били направени, но с катастрофални последици. Имплантите започнали да се пръскат, като силиконът изтичал в тялото на жените и ги тровел с токсични вещества. Стигало се до възпаление на тъканите на гърдата. След като на 20 жени с френските импланти е поставена диагноза рак, лекарите препоръчаха и на останалите да премахнат изкуствените гърди дори да нямат оплаквания в момента. Срещу производителите завалели съдебни искове, фирмата фалирала, а членовете на ръководството й са осъдени на затвор.

4. Инжекции заразяват с гъбичен менингит

През 2012 г. в САЩ установяват сравнително масово разпространение на едно рядко заболяване – гъбичен менингит. Било установено, че причинителят е попаднал в тялото на пациентите с инжекции стероиди, произведени от New England Compounding Center. Така заразата стигнала до 75 клиники и 14  000 пациенти. В резултат 678 души били приети за лечение в болница, а 44 починали. Лекарите невинаги успявали да поставят веднага правилната диагноза – понякога това отнемало месец. Срещу фирмата били предявени над 400 съдебни искове.

5. Нелегални бъбречни трансплантации в Индия

През 2008 г. при акция на индийската полиция в град Гургаон се установила нелегална организация, която извършвала незаконни трансплантации на бъбрек. Около 600 бедни работници станали донори против волята си и без да знаят. Жертвите били примамвани в болницата под предлог за работа, а след това им предлагали да продадат бъбрека си. Ако потенциални донори отказвали, те били упоявани, а бъбрекът им – вземан против волята им.

Трансплантацията се извършвала в частен дом, оборудван с медицинска апаратура, който обаче имал „оперативна“ връзка с две клиники. Получателите на органите били богати хора, включително и чужденци. В престъпната група имало и лекари. Водило се официално разследване. Най-големият скандал с трансплантации от последните години е от 2012 г. в Германия. Оказало се, че от 2008 г. насам сътрудници на Университетската клиника Гьотинген фалшифицирали резултати от медицински изследвания, за да придвижат някои пациенти напред в списъците на чакащите за трансплантация.

6. Има ли връзка между ваксините и аутизма

През 1998 г. престижното списание The Lancet публикува резултатите от изследванията на д-р Андрю Уейкфийлд (Andrew Wakefield), които правели извода, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола причинява аутизъм и възпаление на червата на деца. Реакцията на хората не закъсняла – в много страни хората започнали масово да се отказват от ваксинация. Така се появили различни огнища на морбили – една от най-заразните инфекциозни болести, а някои от заболелите деца починали.

Много учени след тази публикация поставили под съмнение заключенията на Уейкфийлд. Всъщност в неговото изследване участвали само 12 деца, а връзката между ваксината и аутизма така и не била доказана. Последващи проучвания показват, че ваксината е безвредна, а за аутизма има и други причини.

Списанието Lancet оттегля статията, след като 10 от 12-те съавтори се отказват от твърденията в нея. Самият Уейкфийлд е обвинен в нарушаване на лекарската етика, отнемат му и лекарските права. Дебатът за евентуалната връзка между аутизма и ваксините не стихва и до днес, въпреки че учените непрекъснато предоставят нови доказателства, че тази връзка не съществува.

Почти всички от тези медицински скандали са се случили поради лекарски грешки – случайно или умишлено. За щастие последствията не винаги би фатални, а пациентите имали шанс да защитят правата си и да получат професионална помощ.

Източник: Health.Mail.ru

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -