Реклама
Начало Любопитно Най-добрите билки и домашни средства при псориазис

Най-добрите билки и домашни средства при псориазис

0
Реклама

Псориазисът е сложно заболяване, което не може да се излекува напълно. Целта на лечението е да се овладеят неприятните симптоми и да се поддържа качество на живот.

Има смисъл да се опита и с някои домашни средства. Ето някои от най-популярните според медицинския сайт WebMD.

1. Намажете дебел слой крем

красиво лицеЗа целта опитайте с вазелин или друг плътен овлажнител. Той запечатва влагата в кожата, като така подпомага регенерацията и зачервяването.

2. Лечебна хума

Реклама

Хумата спомага за отделяне на люспиците при псориазис, при това без да дразни кожата излишно като другите пилинги. Прави се на каша, която се нанася на кожата. Оставя се да подейства 10-ина минути и след това внимателно се изплаква. Може да правите това на цялото тяло при желание.

3. Ябълков оцет за скалпа

Нерядко псориазисът засяга и скалпа. Ябълковият оцет действа омекотяващо и противовъзпалително. Освен това е достъпно и евтино средство. Нанасяйте малки количества на главата си няколко пъти седмично – най-добре леко разреден с вода. Така ще облекчите порива да почешете раздразненото място.

След като изсъхне оцетената вода, изплакнете, за да не се получи допълнително раздразнение от киселината. Оцетът не се слага, ако скалпът кърви или кожата е напукана, защото ще усетите сякаш я изгаря.

11 ползи от ябълковия оцет

4. Излезте на слънце

Умерените слънчеви бани са полезни за хората с псориазис. Ултравиолетови лъчи могат да помогнат в борбата с псориазиса. Времето за печене на засегнатите части обаче трябва да се ограничи. Експертите препоръчват по 5 до 10 минути на ден и използвайте слънцезащитни продукти на кожата без псориатична плака. Не забравяйте, че прекаленото излагане на слънце повишава риска от рак на кожата.

5. Вземете вана с английска сол

Ако искате да си осигурите малко естествен пилинг и да успокоите кожата си, направете си вана със сол от Мъртво море (има я в дрогериите) или английска сол. Постойте във водата за около 15 минути и използвайте овлажнител, когато излезете от банята.

6. Капсаицин от лютите чушки

Капсаицин  е веществото, което придава лютивината на чушките. Учените непрекъснато го изследват, защото се оказа, че то има много полезни свойства – помага да горим повече калории и пази от образуване на тромби. И не само това!

Капсаицин  може да намали болката, възпалението и зачервяването. Има го в някои противовъзпалителни кремове, макар при някои хора то да дава усещане за парене при нанасяне на кожата.

7. Куркума

Жълтата подправка отдавна не се използва само за приготвяне на къри сос. Тя действа като антиоксидант, помага и за овладяване на кръвната захар. Ефектът идва от съдържащият се в нея куркумин. Много хора консумират по 1 чаена лъжичка дневно за добро здраве. Смесва се с кисело мляко или някаква течност. Проучванията показват, че куркумата може да намали възпалението при псориазис. Препоръката тук е да се приема вътрешно – по лъжичка от праха или като хранителна добавка с куркумин.

15 ползи от куркума и куркумин

8. Масло от чаено дърво

Шампоаните с масло от чаено дърво се препоръчват при псориазис на скалпа, макар все още да няма достатъчно проучвания за ефекта от него. Въпреки това маслото от столетия се използва като мощно антисептично средство. Хората са го използвали да лекуват инфектирани рани с него. Внимание обаче – някои склонни към алергия хора може да реагират с повишена чувствителност и да получат сърбеж от него.

9. Овесените ядки помагат

Ето още едно лесно, евтино и достъпно средство – обикновени овесени ядки. Сложете една шепа от тях във ваната, най-добре смлени на ситно, и се потопете в нея. Водата трябва да е топла, а не гореща, за да не дразните кожата. Овесените ядки действат овлажняващо.

10. Медитация и йога

Стресът не е единствената причина за псориазиса, но със сигурност може да влоши симптомите. Затова експертите препоръчват да намерите подходящия за вас метод на релаксация.

Медитацията доказано помага да постигнем стабилност на психиката. Йогата пък е особено полезна, ако имате псориатичен артрит. Щадящите меки движения укрепват мускулите и ставите, помага да се съхраним в добра форма.

11. Завийте кожата с фолио

Друг съвет, който експертите дават, е да се постави крем върху кожата преди лягане, като мястото се увие с обикновено домакинско фолио. След това се сложете ръкавици или чорапи. Идеята е да запечатате  овлажняващия крем (най-добре крем емолиент за проблемна кожа) докато спите и така да го абсорбирате по-добре.

12. Омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини имат доказан противовъзпалителен ефект. В естествен вид се съдържат в мазна риба като сьомга, скумрия, риба тон и сардини. Има ги и като добавки с рибено масло.

Науката не е на едно мнение дали и доколко помагат те при псориазис.  Проучванията стигат до различни резултати. Все пак си струва да опитате, защото те влияят положително на редица процеси в организма и нямат никакви странични ефекти. Ако не помогнат, поне няма да навредят.

5 изненадващи източници на полезните омега-3 мазнини

13. Средиземноморска диета

Този начин за хранене поставя акцент върху риба, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Има малки проучвания, които показват, че подобна диета може да намали симптомите. Средиземноморските навици на хранене се препоръчват по принцип за хора, които искат да се пазят от високо кръвно и други сърдечносъдови заболявания.

14. Алое Вера

Има изследвания, които сочат, че растението може да подобри псориазиса. Алое вера действа противовъзпалително и спомага за намаляване на зачервяването. Използвайте  гел или крем 0,5% без добавени парфюми с него. Избягвайте таблетките с алое вера. Няма доказателства, че те помагат.

15. Чай от лайка

Една от най-силните билки, известна във фитотерапията срещу псориазис, е лайката. Тя има силно противовъзпалително действие, оказва благоприятен ефект върху червата и черния дроб. Най-хубавото: чаят от лайка е в състояние да успокои свръхактивната имунна система. Няма ограничение за количеството, когато пиете чай от лайка – приемайте от него колкото искате, може да добавите и малко мед.

16. Билкова смес при псориазис

Плоскосеменно великденче – Veronica

Авторката на книги за фитотерапия Мария Требен от Германия препоръчва за смесен билков чай следната смес, която може да се пие всеки ден:

30 грама невен, 20 грама бял равнец, 30 грама змийско мляко, 50 грама коприва, 30 грама плоскосеменно великденче (Veronica chamaedrys), 10 грама дъбова кора, 20 грама смлян лечебен росопас, 20 грама орехова кожа, 30 грама върбова кора и 40 грама обикновено орехче (Filipendula ulmaria).

Вземете половин лъжица от сместа за приготвянето на една чаша чай. Залейте билките с гореща вода и оставете така за минута. Пийте по малко от този чай през целия ден. На ден се препоръчват 6-8 чаши чай.

Източници: WebMD, autoimmunportal.de

Реклама

Exit mobile version