петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНад 200 възможни причини за неясната температура

Над 200 възможни причини за неясната температура

Обикновено човек вдига температура като реакция на имунната система срещу различни болестотворни причинители. От дълбока древност треската е свързвана с прояви на инфекция. Повишената телесна температура е състоянието, за което хората най-често търсят медицинска помощ. Острите фебрилни състояния в повечето случаи са самоограничаващи се процеси. Много често добрата диагностика успява да установи причината навреме, а така се избира и правилното лечение. Въпреки това една немалка част от пациентите с температура боледуват дълго време. Множеството консултации и безцелни изследвания не могат да установят точната причина за тяхното състояние.

Причините за висока температура са различни

Именно тези медицински състояния в научната литература се наричат неясно фебрилно състояние. На тях е посветена нова книга – монография, на д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болести от ВМА. Причините за тези състояния може да са много различни. Затова голям кръг от специалисти и ресурси са ангажирани в изясняването на тази загадка при всеки конкретен случай и пациент.

Списъкът на възможните причини за неясно фебрилно състояние наброява повече от 200 различни заболявания и постоянно се увеличава. Такива пациенти са сериозно предизвикателство за всеки лекар, тъй като става дума за пъзел с много неизвестни. Пациентът и неговият лекар трябва да извървят заедно дълъг път, с доверие и надежда за разгадаване на истинските причини за температурата.

Нужно е търпение, постоянство и ясна мисъл плюс добри познания,

за да се достигне до финалната цел – откриване на точната причина за неясния фебрилитет и поставяне на окончателната диагноза, посочва в монографията си д-р Баймакова. Целта на книгата е да бъде подпомогнато изучаването и разбирането на проблема „фебрилитет с неизвестен произход”, както и да се намери приложение на теорията в практиката на лекаря. Освен цялата теория по темата, в книгата са представени и първите за страната ретроспективно и проспективно проучвания на неясно фебрилно състояние и субфебрилитет при български пациенти.

Монографията е предназначена за широк кръг от специалисти: експерти по инфекциозни болести, вътрешни болести, ревматология, онкология, медицинска паразитология, нуклеарна медицина, педиатрия, микробиология, вирусология и други специалисти.

Д-р Магдалена Баймакова е печелила 7 пъти ESCMID Attendance Grant за участие в курсове организирани от European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) и два пъти FEMS Meeting Attendance Grant за участие в международни конференции. Стипендиант по програмата на Български лекарски съюз (БЛС) за подпомагане на докторанти и специализанти за 2014 г. Избрана за Млад медик на 2015 г. Д-р Баймакова има публикувани над 45 пълнотекстови реални научни публикации в български и чужди научни списания (в над 30 от научните публикации е самостоятелен или първи автор). Изнасяла е над 20 научни съобщения на конференции и конгреси в България и чужбина.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -