На училище в Италия само с поставени 12 задължителни ваксини

PRINT
ваксини имунизация

От тази есен децата в Италия ще ходят на детска градина и училище само срещу документ за поставени 12 задължителни ваксини. Това произтича от ново постановление, което правителството на страната прие на фона на бурни обществени дебати, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес. Обществото се вълнува от все по-честите прояви в Европа на болести, които се смятаха за изкоренени. Особено безпокойство е свързано с разпространението на морбили. Заболяването е силно заразно, предава се по въздушно-капков път подобно на грипа. Може да доведе до тежки усложнения като менингит или енцефалит, както и до смърт.

Затова в началото на всяка учебна година родителите ще трябва да представят документ – сертификат, за направени задължителни 12 имунизации, ако искат детето им да посещава заведението. Ако не спазят това, родителите на деца, които са законно задължени да посещават училище, ще бъдат санкционирани с тежки глоби. Сертифицирането ще се изисква всяка година, допълни здравният министър Беатриче Лорензин.

У нас имунизационният календар включва задължителни ваксини срещу най-сериозните и тежки заболявания като морбили, дифтерит, хепатит В, полиомиелит и други. В България също се наблюдава известен спад в обхвата заради антиваксиналните движения. Липсата на ефективен контрол позволява някои лекари да издават фалшиви бележки за направени ваксини.

Какви са страничните ефекти от ваксините?

В информацията се посочва, че в Италия задължителни стават ваксините срещу морбили, заушка, рубеола, варицела, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хемофилна инфлуенца тип В, менингит и хепатит В. Досега имунизацията срещу морбили, заушки, рубеола, варицела и менингит бе препоръчителна, но това се променя от септември 2017 г.

С постановлението италианското правителство си поставя и задача да се противопостави на неверните и научно неподплатени информации за ваксините. Те се разпространяват главно в интернет. Премиерът Паоло Джентилони обвини популисткото движение „Пет звезди“, че всява страх у родителите. Също и че насърчава противниците на ваксините с емоционални внушения. Заради антиваксиналните настроения в обществото през последните години обхватът на ваксинираните деца в Италия е паднал.

Духовете се разбуниха особено заради дело от 2012 г., когато съд в Римини присъди обезщетение на семейството на момче с аутизъм. В съдебното решение се твърдеше, че състоянието му е причинено от ваксината. Три години по-късно обаче решението е било отменено при обжалване. Случаят е много популярен в Италия. От италианското правителство обаче официални заявиха, че второто съдебно решение е потвърдило, че няма връзка между комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) и отключването на аутизъм при деца.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
На училище в Италия само с поставени 12 задължителни ваксини беше последно модифицирана от: март 29th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *