Мускулите пазят мъжете от ранна смърт

PRINT

Мускулната маса, която човек има в юношеските си години, може да се тълкува като показател за продължителността на живота, пише Би Би Си. Шведски учени проследили над 1 млн. тийнейджъри в продължение на 24 г. и установили, че тези с по-слаба мускулна маса отпуснати крака и ръце, са изправени пред увеличен риск от ранна смърт.

Екипът учени смята, че мускулната сила пряко се отразява на физическия тонус на организма като цяло е това е възможно обяснение за връзката. Тази зависимост важи поне за мъжете.

Според експертите състоянието на мускулите е толкова показателно за риска от ранна смърт, колкото са хронични заболявания като затлъстяване и хипертония. В новото проучване рискът и за слабите, и за дебелите мъже бил еднакъв, ако те имат по-скоро отпуснати, отколкото нормални мускули. Добре тренираните мъже имали по-голям шанс за оцеляване дългосрочно, дори ако са с наднормено тегло.

В периода на наблюдение от 24 г. 2,3% от мъжете починали. Водещите причини за смъртта били нараняване при инцидент, последвано от самоубийства, сърдечно заболяване или инсулт. Една трета от наблюдаваните загинали по други причини.

Тийнейджърите, които в началото показали, че имат стабилна мускулна маса, имали с 25-30% по-нисък риск от ранна смърт от каквато и да е причина, включително и сърдечно-съдови заболявания. Вероятността от самоубийство при тях била с 20-30% по-ниска, а психиатричните диагнози (депресия или шизофрения) – с 65% по-малка вероятност. За сравнение – 16-19-годишните, които имали най-малко мускули, били изправени пред най-голям риск от смърт преди да навършат 55 г.

Свързани теми: 9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Протеините са най-важни за детския имунитет

Слабите диабетици са по-застрашени от ранна смърт в сравнение с пълните

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Мускулите пазят мъжете от ранна смърт беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *