петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМомче с тежка алергия след кръвопреливане

Момче с тежка алергия след кръвопреливане

Осемгодишно момче получи внезапно тежка алергия към риба (сьомга) след преливане на кръв, съобщава CBC News. За да го спасят, се наложило лекарите да му сложат спринцовка с адреналин. Преди кръвопреливането момчето нямало алергия. Манипулацията му била направена във връзка с лечение за рак на мозъка.

Алергията очевидно се развила след попадане на антитела и алергени в организма на детето. Затова той развил алергия към продукти, които преди ядял напълно нормално. Според лекарите, за да се овладее ситуацията, трябва да се дадат антихистамини, но в допълнение постепенно трябва да се включват в диетата на пациента проблемните продукти. Обикновено алергичните реакции изчезват с времето.

Това обаче поставя под въпрос безопасността на донорския материал. Особено рискова е плазмата. Затова експертите призовават дарителите да бъдат проверявани по-внимателно за алергии. Сред донорите има много, които страдат от алергии. Например изследване от Канада, проведено през 2010 г., показа, че близо 8% от донорите са имали тежки алергии.

Източник: CBC News

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -