петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМогат ли котките да разнасят рак?

Могат ли котките да разнасят рак?

Котките могат да допринасят за рак на мозъка у своите собственици, предупреждават учени от Франция, цитирани от в. „Дейли мейл“. Те намират връзка между паразит, който живее в стомаха на домашните любимци, и този вид тумори. Засега още твърди доказателства няма, но учените смятат, че работата им ще помогне на някои хора да се предпазят от тежката болест.

Става дума за паразита Toxoplasma gondii. Според изданието около една трета от човечеството го носи вътре в мозъка си. Причинява промени в личността както при хората, така и при животните. Може да вирее само в стомаха на котките, които разпространяват инфекцията чрез микроскопичните му яйца. Досега само бременните бяха предупреждавани да не изхвърлят котешките тоалетни, защото паразитът може да е фатален за нероденото бебе. Сега обаче става ясно, че той може да навреди и на други хора.

Френските учени, ръководени от Фредерик Томас от изследователския институт CNRS в Монпелие събрали данни от различни страни колко са носителите на паразита и какъв е процентът на болните с тумор в мозъка. Ясно се установило, че колкото повече са носителите на Toxoplasma gondii, толкова по-висок е процентът на онкоболните с този вид рак. Смятаме, че нашите заключение са достатъчно убедителни да заявим, че паразитът увеличава риска от рак на мозъка при хората, заявява Томас. Вече са намирани факти в подкрепа на твърдението, че той предизвиква същата болест при животни.

Има доказателства, че Toxoplasma gondii влияе върху мозъка и по този начин води до промени в поведението. Заразени плъхове например се страхували по-малко от котките, което увеличавало вероятността да бъдат уловени и изядени от тях. Влияел и върху хората. Мъжете ставали по-агресивни и ревниви, а при жените намалявали задръжките при флирт и полови контакти. Има и проучване, което твърди, че има връзка между паразита и шизофренията, пише още в. „Дейли мейл“.

Основният източник на заразата при хората е консумацията на недоварено или недопечено месо, по-конкретно агнешко, свинско или еленскоили пък чрез замърсена вода, почва или друго, където са попаднали котешки изпражнения.

Учените, осъществили проучването, заявяват, че са необходими още изследвания, за да се докаже хипотезата им, че котките разпространяват инфекция, която отключва рак, а също и да се изясни точно механизмът, по който става това. Работата им щяла да спомогне за ограничаването на риска от някои видове тумори.

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -