Много припаднали заради жегата

PRINT
преглед белия дроб

Над 30 души са припаднали по улиците на София за последните два дни заради горещата вълна, съобщи шефът на „Бърза помощ“ в столицата д-р Георги Гелев. Повечето са млади хора, припаднали са на улицата, обясни дежурната д-р Богданова. „Обикновено е заради по-ниското кръвно, получават се прегряване, обезводняване и временна загуба съзнание“, допълни тя.

Припадането им се дължи само на жегата, не са имали придружаващи заболявания. „Обикновено докато пристигне линейката, колабиралите вече са се свестили. Лекарят ги преглежда, но ако няма нищо обезпокоително, не се карат до болница“, каза още д-р Богданова. Вчера през деня в „Бърза помощ“ имали и повиквания за 7-8 инсулта. Пациентите били възрастни и залежали се хора, а при някои мозъчният удар настъпвал за втори път.

Горещниците за това лято обаче предстоят и лекарите очакват тогава повече пострадали от високите температури. Хипертониците да избягват престоя навън в най-топлите часове на деня, съветва доц. Божидар Финков, началник на кардиологията в университетската болница „Св. Анна“. Дехидратацията на организма може да стане причина за инфаркт, затова хронично болните от сърце, но и останалите хора да пият повече течности и по възможност да носят в себе си вода, казва още специалистът.

Обезводняването е сериозен риск за инсулт, допълва го и проф. Марин Даскалов, шеф на клиниката по нервни болести в ИСУЛ. Кръвта се сгъстява, образуват се тромби и опасността да се стигне до исхемичен мозъчен удар нараства. Не е достатъчно само да се приемат предписаните от лекар медикаменти за разреждане на кръвта или аспирин, трябват поне 1,5 л течности дневно, казва неврологът. Той препоръчва да се пие вода, айрян с малко сол, не много горещ чай или плодови сокове.

При някои хора жегата може да предизвика световъртеж, гадене и повръщане, добави проф. Даскалов. Тогава непременно трябва да се потърси съвет от невролог, понеже състоянието може да е предвестник на инсулт. Горещината отключва още различни сърдечни аритмии и синкопални състояния – кръвното играе рязко нагоре или надолу, стига се до колапс. Човекът внезапно губи съзнание. Опасно е, защото при падането може да се стигне до фрактури на крайниците или дори счупване на череп с тежки черепно-мозъчни травми, предупреждава проф. Даскалов.

СНИМКА: ДАК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Много припаднали заради жегата беше последно модифицирана от: май 7th, 2018 Iliana Angelova
loading...