Министър Атанасова се изследва за СПИН

PRINT

От началото на годината досега са регистрирани нови 75 случая на ХИВ-позитивни лица, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. От тях 57 мъже и 18 жени. Тревожнияят факт е, че половината от новооткритите случаи с ХИВ са млади хора под 29 години.

Най-голям е броят на новите случаи на ХИВ-позитивни в София – 40 души, следват областите Пловдив и Варна. Един от трима заразени употребява интравенозни наркотици. Общият брой на установените болни от ХИВ към момента са 1 548 души.

Днес седем областни градове в страната получиха нови мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Министър Атанасова официално връчи ключовете на кабинетите на директорите на Регионалните здравни инспекции от областните центрове Благоевград, Видин, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково.

„Мобилните кабинети ще дадат възможност все повече хора у нас да бъдат обхванати от дейностите за превенция на ХИВ/СПИН с безплатни и анонимни тестове. По този начин ще можем да ограничим разпространението на опасната болест и на всички новооткрити случаи ще бъде осигурено необходимото навременно лечение“, заяви министър Атанасова. Тя призова всички желаещи да се възползват от услугите, предлагани от мобилните кабинети и даде личен пример, като си направи изследване за ХИВ/СПИН в един от мобилните кабинети.

Досега Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерство на здравеопазването разполагаше с 10 мобилни медицински кабинета, които функционират на територията на цялата страна. Сега техният брой става 17. Предоставените днес на РЗИ мобилни кабинети ще се използват съвместно с неправителствените организации, изпълняващи дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ в изброените области. Микробусите са закупени със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. С мобилните медицински кабинети ще се предоставят здравно-превантивни услуги на местата, където са целевите групи в най-голям риск от инфектиране с ХИВ.

7-те микробуса, които бяха предоставени на РЗИ, са марка „Ситроен Джъмпър“ с единична цена е 55 286 лева без ДДС. Доставчикът е избран след провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки.

СНИМКА: МЗ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Министър Атанасова се изследва за СПИН беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *