събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъжът с първия трансплантиран пенис става баща

Мъжът с първия трансплантиран пенис става баща

Мъжът с първия трансплантиран пенис в света става баща, предаде Би Би Си. (Снимката е на Университета „Щеленбош“). Южноафриканецът загубил органа при несполучливо обрязване. През декември лекарите трасплантирали на 21-годишния мъж нов от донор. Тези дни приятелката на младия мъж съобщи новината, че е бременна в 4-ия месец.

Новината, че трансплантираният пенис функционира, е очаквана от хирурзите и уролозите в Кейптаун. През март било съобщено, че органът е зараснал добре. Целта на лекарите била той да влезе в действие в рамките на 2 г. Това обаче се случило по-рано. Екипът, извършил трансплантацията, е дълбоко удовлетворен от новината.

Лекарите обещали на младия мъж, че ще може спокойно да уринира с новия орган, да получава ерекция и да прави секс. Съмнение в репродуктивните способности на пациента не е имало, тъй като проблемите не били засегнали тестисите.

Идентичността на мъжа се пази в тайна по негово желание. Преди 3 г. се наложило да ампутират пениса му заради тежка инфекция, която получил след неправилно проведено обрязване. След операцията 18-годишното момче останало с пенис около 1 см. За да направят половия му орган напълно способен да функционира нормално, медиците използвали техники от първата трансплантация на лице. Това позволило свързването дори на най-малките кръвоносни съдове.

След първия си грандиозен успех лекарите от Кейптаун се канят да продължат с трансплантацията на пениси. В Южна Африка има голяма необходимост от такива интервенции, заяви водещият уролог Андре ван дер Мерве. Заради традиционното обрязване нерядко се стигало до усложнения с инфекции и загуба на органа. Между 2008 и 2013 г. имало дори 486 смъртни случая поради такава причина.

Трансплантацията в Кейптаун е първото успешно присаждане на мъжки полов орган в света. Предишен опит от 2006 г. бе сполучлив от хирургическа гледна точка. Поради психични проблеми обаче се наложило лекарите да отстранят органа само две седмици по-късно.

Източник: ВВС

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -