Мъжът с първия трансплантиран пенис става баща

PRINT

Мъжът с първия трансплантиран пенис в света става баща, предаде Би Би Си. (Снимката е на Университета „Щеленбош“). Южноафриканецът загубил органа при несполучливо обрязване. През декември лекарите трасплантирали на 21-годишния мъж нов от донор. Тези дни приятелката на младия мъж съобщи новината, че е бременна в 4-ия месец.

Новината, че трансплантираният пенис функционира, е очаквана от хирурзите и уролозите в Кейптаун. През март било съобщено, че органът е зараснал добре. Целта на лекарите била той да влезе в действие в рамките на 2 г. Това обаче се случило по-рано. Екипът, извършил трансплантацията, е дълбоко удовлетворен от новината.

Лекарите обещали на младия мъж, че ще може спокойно да уринира с новия орган, да получава ерекция и да прави секс. Съмнение в репродуктивните способности на пациента не е имало, тъй като проблемите не били засегнали тестисите.

Идентичността на мъжа се пази в тайна по негово желание. Преди 3 г. се наложило да ампутират пениса му заради тежка инфекция, която получил след неправилно проведено обрязване. След операцията 18-годишното момче останало с пенис около 1 см. За да направят половия му орган напълно способен да функционира нормално, медиците използвали техники от първата трансплантация на лице. Това позволило свързването дори на най-малките кръвоносни съдове.

След първия си грандиозен успех лекарите от Кейптаун се канят да продължат с трансплантацията на пениси. В Южна Африка има голяма необходимост от такива интервенции, заяви водещият уролог Андре ван дер Мерве. Заради традиционното обрязване нерядко се стигало до усложнения с инфекции и загуба на органа. Между 2008 и 2013 г. имало дори 486 смъртни случая поради такава причина.

Трансплантацията в Кейптаун е първото успешно присаждане на мъжки полов орган в света. Предишен опит от 2006 г. бе сполучлив от хирургическа гледна точка. Поради психични проблеми обаче се наложило лекарите да отстранят органа само две седмици по-късно.

Източник: ВВС

 

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Мъжът с първия трансплантиран пенис става баща беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *