петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъжът с отрязаната ръка: линейката дойде, но ме остави

Мъжът с отрязаната ръка: линейката дойде, но ме остави

В ИСУЛ присадиха обратно отрязана почти до китката ръка на 52-годишния Радко Радков от старозагорското с. Юлиево, съобщиха от болницата. Мъжът вече е добре, а доц. Бинка Попова от клиниката по ортопедия, която извършила 12-часовата операция, дава прогноза, че той ще може да си служи с ръката. Преди това обаче Радко за малко да пострада сериозно, защото линейката дошла, но екипът отказал да го закара до Стара Загора.

Инцидентът станал на 26 февруари – рожденния му ден. „Режех дърва на двора с циркуляр. Внезапно машината захвана ръкавицата ми и за секунда отрязала дланта. Обадихме се на „Бърза помощ“. Пристигнаха от Мъглиж. Биха ми една инжекция и ме оставиха„, спомня си мъжът. Обяснили, че не могат да го закарат направо в Стара Загора. Трябвало първо да отидат до Казанлък. Тогава един съсед запалил колата и потеглил към Стара Загора, която е на 20 км. Дадоха ми малко лед и така сложих отрязаното парче в една торбичка, разказва Радко. Ставало му лошо, но не загубил съзнание. В Стара Загора го превързали, за да спрат кръвотечението, но признали, че нямат микрохирурзи. Направили му изследвания, но се чудели какво да го правят. Отначало го посъветвали сам да се оправя – да ходи в Пловдив или в София. Радко е благодарен на един от началниците в болницата, който в крайна сметка дава линейка, лекар и уговаря приемането му в ИСУЛ. Дори не запомних името му, казва 52-годишният мъж, който е многодетен татко – има 4 деца. Преди инцидента той работел като шофьор-снабдител. Сега се надява да се възстанови поне до степен да може отново да работи. „Имах късмет, че попаднах тук на хора, които разбират. За мен те са най-добрите“, не крие признателността си Радко.

Обадиха ми се вечерта в неделя, че пристига пациент с ампутирана ръка, разказа доц. Бинка Попова от ИСУЛ. Веднага събрала екип и към 20,30 ч вкарали Радко в операционната, където работили над 12 часа. 3-4 часа чистили под микроскоп парчето ръка, което трябвало да се пришие обратно. Имало много песъчинки и миниатюрни частици дървесина. Имаше разкъсани и намачкани тъкани, които отстранихме парченце по парченце, обясни доц. Попова. След това започнала фината работа. Под микроскоп започнали да събират крайчетата на нерви, вени и артерии. Организмът на Радко реагирал добре и не е имало усложнения в критичните 5-6 дни след такава операция. В световен мащаб се смята за пълен успех, ако присадена обратно отрязана ръка може да възвърне до 50% от функциите си, обясни доц. Попова.

Клиниката в ИСУЛ в момента е единственото място в България, където могат да се присадят отрязани части от крайник. Микроскопът, с който работят лекарите е от 1988 г. и е грохнал. В момента събират пари за нов, премиерът Борисов е обещал финансова подкрепа. По-острият проблем е, че у нас не се подготвят млади микрохирурзи, казва доц. Попова. В клиниката по ортопедия имат сериозен опит за възстановяване на крайници след тежка травма. По-леките са, когато са пострадали само пръстите или дланта, а по-тежките – когато ръката е срязана по-нагоре и има засегнати мускули по думите на специалистката. Най-драматичните травми с най-лоши прогнози е, когато ръката е изтръгната, например при катастрофа.

НА СНИМКАТА: Лекар и сестра от клиниката по ортопедия в ИСУЛ се грижат за Радко, който вече се възстановява.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -