Мъжът с отрязаната ръка: линейката дойде, но ме остави

PRINT

В ИСУЛ присадиха обратно отрязана почти до китката ръка на 52-годишния Радко Радков от старозагорското с. Юлиево, съобщиха от болницата. Мъжът вече е добре, а доц. Бинка Попова от клиниката по ортопедия, която извършила 12-часовата операция, дава прогноза, че той ще може да си служи с ръката. Преди това обаче Радко за малко да пострада сериозно, защото линейката дошла, но екипът отказал да го закара до Стара Загора.

Инцидентът станал на 26 февруари – рожденния му ден. „Режех дърва на двора с циркуляр. Внезапно машината захвана ръкавицата ми и за секунда отрязала дланта. Обадихме се на „Бърза помощ“. Пристигнаха от Мъглиж. Биха ми една инжекция и ме оставиха„, спомня си мъжът. Обяснили, че не могат да го закарат направо в Стара Загора. Трябвало първо да отидат до Казанлък. Тогава един съсед запалил колата и потеглил към Стара Загора, която е на 20 км. Дадоха ми малко лед и така сложих отрязаното парче в една торбичка, разказва Радко. Ставало му лошо, но не загубил съзнание. В Стара Загора го превързали, за да спрат кръвотечението, но признали, че нямат микрохирурзи. Направили му изследвания, но се чудели какво да го правят. Отначало го посъветвали сам да се оправя – да ходи в Пловдив или в София. Радко е благодарен на един от началниците в болницата, който в крайна сметка дава линейка, лекар и уговаря приемането му в ИСУЛ. Дори не запомних името му, казва 52-годишният мъж, който е многодетен татко – има 4 деца. Преди инцидента той работел като шофьор-снабдител. Сега се надява да се възстанови поне до степен да може отново да работи. „Имах късмет, че попаднах тук на хора, които разбират. За мен те са най-добрите“, не крие признателността си Радко.

Обадиха ми се вечерта в неделя, че пристига пациент с ампутирана ръка, разказа доц. Бинка Попова от ИСУЛ. Веднага събрала екип и към 20,30 ч вкарали Радко в операционната, където работили над 12 часа. 3-4 часа чистили под микроскоп парчето ръка, което трябвало да се пришие обратно. Имало много песъчинки и миниатюрни частици дървесина. Имаше разкъсани и намачкани тъкани, които отстранихме парченце по парченце, обясни доц. Попова. След това започнала фината работа. Под микроскоп започнали да събират крайчетата на нерви, вени и артерии. Организмът на Радко реагирал добре и не е имало усложнения в критичните 5-6 дни след такава операция. В световен мащаб се смята за пълен успех, ако присадена обратно отрязана ръка може да възвърне до 50% от функциите си, обясни доц. Попова.

Клиниката в ИСУЛ в момента е единственото място в България, където могат да се присадят отрязани части от крайник. Микроскопът, с който работят лекарите е от 1988 г. и е грохнал. В момента събират пари за нов, премиерът Борисов е обещал финансова подкрепа. По-острият проблем е, че у нас не се подготвят млади микрохирурзи, казва доц. Попова. В клиниката по ортопедия имат сериозен опит за възстановяване на крайници след тежка травма. По-леките са, когато са пострадали само пръстите или дланта, а по-тежките – когато ръката е срязана по-нагоре и има засегнати мускули по думите на специалистката. Най-драматичните травми с най-лоши прогнози е, когато ръката е изтръгната, например при катастрофа.

НА СНИМКАТА: Лекар и сестра от клиниката по ортопедия в ИСУЛ се грижат за Радко, който вече се възстановява.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мъжът с отрязаната ръка: линейката дойде, но ме остави беше последно модифицирана от: май 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *