четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъж с рак на пикочния мехур оцеля след смела операция

Мъж с рак на пикочния мехур оцеля след смела операция

Чувствам се великолепно, сега съм жив благодарение на уролозите от болница „Централ Хоспитал“! Виждах края на дните си, вече бях обиколил три болници, а никой не искаше да ми помогне, преди да ме поемат д-р Артур Сарачев и д-р Димитър Матеев, дм, сподели 61-годишният фермер Ангел Ангелов от пловдивското село Христо Милево, който днес бе изписан от лечебното заведение.

Пациентът беше докаран при нас антемортем – бял като платно заради анемията и тежката кръвозагуба, която му причиняваше непрекъснато колапси, разказа завеждащият на отделението по урология д-р Артур Сарачев.

Ангел разбира, че е болен преди година, след като започва да уринира кръв. Най-напред търси помощ в частна болница, където при прегледа установяват, че освен рак на пикочния мехур, страда и от рядко кръвно заболяване – автоимунна реакция към вливаните еритроцити, не може да му се прелива кръв, защото организмът образува антитела. Това веднага отлага операцията, тъй като опасността от хемолиза на кръвта и фатален изход за болния е огромен. Пациентът е насочен към държавна болница за лечение.

Предписаха ми лекарства, които започнах да пия веднага, но състоянието ми вместо да се подобри, се влоши още повече, спомня си пациентът. Тогава решава да потърси помощ в друга болница, но и там резултатът от терапията бе същият. Така след 8-месечно медикаментозно лечение изследванията установяват, че организмът е започнал да образува антитела на антителата в еритроцитите. В същото време кървенето при уриниране продължава, болният губи кръв, кръвните показатели се сриват главоломно надолу. „Състоянието ми се влошаваше буквално с всеки изминал час, отслабвах и губех сили. Чувствах се обречен, въпреки че вече бях ходил на преглед вече в три болници“, разказа Ангелов. Надеждата влиза в живота му, когато постъпва в отделението по медицинска онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал“, където го насочват към урологията за консултация. Там лекарите констатират, че пациентът е в изключително тежко състояние, а кръвозагубата – животозастрашаваща.

Екипът на отделението е изправен пред трудния избор – дали да го оперира, въпреки че рискът от фатален изход е огромен, или да го остави без лечение и той до няколко седмици да почине. „Трябваше да вземем решението много бързо, защото болният и без това беше изгубил доста време. При успешно протичане на интервенцията имаше голям шанс да продължи да живее. В крайна сметка преценихме, че приемаме риска и ще го оперираме“, каза д-р Сарачев. Тежката интервенция е направена от него и от д-р Матеев, дм. Медиците признаха, че действали светкавично. Нямахме никакво време, защото човекът всеки момент можеше да почине на операционната маса, животът му беше пред огромна опасност, заявиха лекарите.

Сега обобщават, че добрият изход е плод на колективни усилия – на екипа на урологията,  на анестезиолозите и медицинските онколози в МБАЛ „Централ Хоспитал“, част от верига болници „Медлайн“. Благодарни сме на съдействието, което получихме от колегите в Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив д-р Петя Митева и д-р Мария Рашкова, които ни осигуриха необходимите кръвни продукти за операцията, заяви началникът на отделението.

На тръгване Ангел призна, че след тежката интервенция не очаквал само за седмица да се възстанови. Сега се чувства идеално, обслужва се сам и може да ходи спокойно, където си поиска. И най-важното – да се радва на живота, към който го върнали докторите. Вече е разбрал, че за да е добър един лекар трябва да знае и да умее, но е по-важно да има топло сърце и да бъде смел. Затова казва, че е извадил голям късмет, защото след дълго ходене по мъките все пак попаднал на екипа в болница „Централ Хоспитал“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -