Реклама
Начало Любопитно Мъж с 5 промила в „Пирогов“ едва прескочи трапа

Мъж с 5 промила в „Пирогов“ едва прескочи трапа

0
Реклама

62-годишен мъж с 5 промила алкохол едва оживя, след като бе докаран по спешност в „Пирогов“, съобщиха от болницата. Освен че бил пиян, човекът бил замръзнал на улицата, когато го открили, обясни проф. Милан Миланов, началник на централната реанимация. Мъжът с инициали Б. Д. бил поставен на апаратно дишане, но вече излизал от тежкото състояние.

Реклама

След като бъде стабилизиран, ще го преведат в токсикологията на „Пирогов“.

Пет промила в кръвта означават, че човекът е изпил поне бутилка концентрат, обясни д-р Людмила Нейкова от ВМА, която е токсиколог и специалист по алкохолните отравяния. „В практиката си съм виждала и пациенти със 7 или дори 10 промила. Горната граница на това, колко алкохол може да понесе един човек, е нещо много индивидуално“, поясни тя. Те са били с опасност за живота, но са оцелявали. При мъжа с 10-те промила се наложила и хемодиализа за извънтелесно пречистване на кръвта. Рекордьорите били хора, които системно употребяват алкохол и са с повишен толеранс към него. Над 3,5-4 промила пияните изпадали в безсъзнание и алкохолна кома.

В студените дни сега допълнителен риск идва от премръзването – хипотермия, ако човек загуби съзнание на улицата, каза още д-р Нейкова. Минусовите температури забавяли метаболизма в организма, а оттам и разграждането на алкохола ставало по-бавно. Студът освежавал само при леко опиянение. Покачването на промилите в кръвта зависело освен от количеството погълнат алкохол и от други фактори – има ли приета храна, наличие на стомашно-чревни заболявания и др. По-голямата част от алкохола – 80%, се резорбирала през тънките черва.

Съществува и ендогенен алкохол – т.е. такъв, който тялото само произвежда дори без да сме пили напитка с градуси, но той е в незначителни количества, разказва д-р Нейкова. Апаратурата дори не го хващала.

Повечето пациенти на токсикологията във ВМА били с 2 до 3 промила. Идвали на собствен ход, макар че викали и буйствали. Наскоро млад мъж на 21 г. имал малко над 1 промил, но алкохолът му понесъл зле, бил в тежко състояние.

Реклама

Exit mobile version