Малко хормони на щитовидната жлеза при бременни са риск за шизофрения

PRINT
преглед на бебе

Дефицит на хормони на щитовидната жлеза по време на бременността увеличава риска от шизофрения при детето. Това установи ново проучване, публикувано в научното списание Biological Psychiatry, съобщава Science Daily.

Намаляването на концентрацията на свободния тироксин (FT4) при бременните води до развитие на хипотироксинемия. Състоянието е свързано с риск от преждевременно раждане. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза се отразяват и на новородените, които по-късно през живота си с по-голяма вероятност ще страдат от нарушения на психологическо развитие. Отклоненията са подобни на тези при шизофрения. Това обяснява д-р Дейвид Гиленберг, основен автор на проучването, от Университета Турку, Финландия.

Учените измерили нивата на тироксин в кръвния серум на 1010 майки на деца с шизофрения, както и на 1010 други жени в контролна група. Резултатите показали, че при 11,8% от шизофрениците майка им е страдала от хипотироксинемия по време на бременността. При здравите жени децата с шизофрения били 8,6%.

За изводите си експертите са взели под внимание и други рискови фактори като наличието на психично заболяване при майката и пушенето. Връзката между хормоните и риска от психично заболяване оставала непроменена. Интересно е още, че хипотироксинемията повишава риска от преждевременно раждане, което само по себе си също допринася за появата на шизофрения.

[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
Малко хормони на щитовидната жлеза при бременни са риск за шизофрения беше последно модифицирана от: юни 24th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *