Магнезият е по-важен за детските кости, отколкото калцият

PRINT
пуберитетът при момичетата настъпва на около 11 г.

Дълго време педиатрите съветваха родителите редовно да дават на децата си мляко и други продукти с богато съдържание на калция, за да израснат със здрави кости. Ново изследване обаче разкрива, че тиквените семена, тъмният шоколад, бадемите и рибеното масло имат не по-малко значение за укрепването на скелета.

Магнезият е нужен за изграждане на костната тъкан

Тези продукти са богати на магнезий, а той е нужен за изграждането на костната тъкан, казва проф. Стивън Абрамс, педиатър от Бейлорския медицински колеж. Той дори е убеден, че магнезият е по-важен от калция за костите.

Ролята на магнезия е доказана при възрастните. Подробно проучване при подрастващите предстои да бъде проведено. Проф. Абрамс и колегите му анализирали състоянието на 63 здрави деца на възраст 4-8 години. Те не приемали хранителни добавки. Учените анализирали с голяма точност концентрацията на магнезий и калций в храната им. След това изследвали и урината им. Нивото на стабилните изотопи на минералните съединения показвало до каква степен двете полезни съставки се абсорбират от организма.

Плътността на костите пък била установена с помощта на двуенергийна рентгенографска абсорбциометрия. Така се изяснило, че именно количеството на потребения и абсорбиран магнезий играе ключова роля за обема на костната тъкан. Употребата на калций не била толкова важна.

Свързани теми: Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

Прегърбената стойка виновна за кръвно и лошо храносмилане

Магнезият по-важен за сърцето, отколкото нивата на холестерола

От колко калций имаме нужда за здрави кости?

Витамин D при бременните не води до по-здрави кости при децата

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Магнезият е по-важен за детските кости, отколкото калцият беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *