петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛитър бира всеки ден нанася щети на мозъка

Литър бира всеки ден нанася щети на мозъка

Мъжете, които пият над две пинти (1,1 л), нанасят осезаема вреда на мозъка си – ускоряват процеса на загуба на памет и понижаване на когнитивните функции. До този извод стигат учените от Университетския колеж в Лондон, цитирани от британския в. „Телеграф“.
В продължение на 10 г. учените наблюдавали над 7000 мъже и жени, повечето държавни чиновници.

След работа много от тях се отбивали в кръчмата, за да си отдъхнат и да изпият две-три чаши пиво. Оказало се, че ако всекидневното количество бира надвишавало 1,1 л, се влошавала продуктивността на мозъка. Мъжете, които консумирали не повече от пинта и половина (850 мл), нямали никакви поражения – нито загуба на памет, нито снижаване на когнитивните функции на мозъка. При най-страстните почитатели на бирата паметта на 64-66 г. била като на 70-годишни и по-възрастни. Така учените стигат до извода, че възрастовата загуба на памет може да се дължи не само на стареенето, но и на прекомерната употреба на бира.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вещество в бирата бори настинки и хрема
Молекула в бирата помага да слабеем
Алкохолик се става и с бира или вино

Повечето изследвания за ефекта от алкохола върху мозъка, са правени сред хора на средна възраст, – казва д-р Северин Сабия, ръководител на изследването. – Ние се фокусирахме върху мъже и жени на средна възраст и изяснихме, че при мъжете злоупотребата с бира води до бързо намаляване на когнитивните функции.“ Наблюденията започнали през 1997 г., когато средната възраст на доброволците била 56 г. За проверка на паметта им са използвани различни методики, като при всички, които консумирали над 2 л пиво дневно паметта била забележително по-зле, отколкото при тези, които не се увличали от напитката толкова много.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -