петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛипсата на сън уврежда гени, свързани с имунитета

Липсата на сън уврежда гени, свързани с имунитета

Смущенията в съня могат да причинят сериозно увреждане на здравето при това само за една седмица. За този сравнително кратък период се нарушава работата на повече от 700 гени, свързани със стреса, възпалението и имунната система, пише Daily Mail.

Възможно е затлъстяване, сърдечни заболявания и психични разстройства да са свързани именно с недостатъчното качество на съня. Учени от университета в Съри изследвали тази зависимост при 26 души, които спели по-малко от шест часа всяка вечер в продължение на седмица. Оказа се, липсата на сън засяга гени, свързани с обмяната на веществата, имунитета, реакцията при стрес и настройката на „вътрешния часовник“.

Учените анализирали кръвни проби от доброволците, за да се оцени активността на въпросните гени. В края на експеримента хората трябвало да останат будни в продължение на 40 часа. Точно в този момент им взели кръвните проби. Резултатите били сравнени с тези на контролна група. Хората в нея спели до 10 часа всяка нощ в продължение на седмица, но в края на периода също били заставени да бодърстват по-дълго.

Така станало ясно, че липсата на сън довела не само до срив в работата на посочените гени, но и до намаляване на работоспособността и концентрацията. Експерти от университета в Тюбинген пък показват, че липсата на сън има отрицателно въздействие върху обучението, паметта и мисленето при децата.

Източник: Daily Mail

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -