четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛетен грип пълни инфекциозните отделения в страната

Летен грип пълни инфекциозните отделения в страната

Нов летен вирус ни удря в очите и причинява конюнктивит. Той започва съвсем характерно с обща отпадналост, но продължава със зачервяване, сълзене и парене на очните ябълки, пише в. „Телеграф“. В момента у нас циркулират няколко ентеровируса, като това е един от тях, сигнализират лекари. Друга от върлуващите зарази пък може да ни донесе ангина и да ни повали на легло за цяла седмица.

Заради жегите от последните дни в момента заболеваемостта бележи пик, като инфекциозните отделения в страната са претъпкани от хора с обичайни за летните грипове симптоми – температура, повръщане и диария. Най-много са постъпващите оплаквания от родители на болни дечица. Малчуганите обаче се оправят бързо, за не повече от 3-4 дни. „Летните вируси не са характерни за определена възрастова група. Просто, когато детето е болно, ние веднага го водим на лекар, докато възрастните обикновено изчакват, преди да посетят специалист.
Затова са отчетени и повече случаи на заразени деца“, обясни д-р Ангел Кунев – здравен държавен главен инспектор. По думите му в момента стойностите все още са далеч от епидемичните. „Засега ситуацията е абсолютно нормална като за летния сезон. Естествено, високите температури определено отключиха вирусите и ние отчитаме повишаване на заболеваемостта, но все още в допустимите граници“, разказа още д-р Кунчев.

Случаите на неразположение, болки в корема, гадене, повръщане и разстройство, които се обобщават с диагнозата гастроентероколит, са 9849 от началото на годината. От тях 621 са регистрирани през изминалата седмица. Очаква се обаче тези бройки да нараснат значително през следващите дни. Типичните летни ентеровируси се развиват в корема и по-специално в тънките черва. Ваксина срещу тях обаче няма създадена, тъй като те имат способността да се променят постоянно.
„Ентеровирусите са много трудно проследими и контролируеми. Предават се много лесно и това, към което се стремим, е да не се допусне епидемичен взрив, т.е. заразяване на много хора на едно място както е по курортите по Черноморието“, допълни главният епидемиолог на страната.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -