петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекарство за лимфом спира диабет едно

Лекарство за лимфом спира диабет едно

Малки дози от лекарство, което сега се предписва на онкоболни с лимфом, може да предпази от диабет тип едно при наличие на генетично предразположение към болестта. Това съобщава специализираният сайт Medical News Today, като се позова на данни от университета в Копенхаген.

Екипът учени там осъществил проучване, чиято цел била да се намери начин да се предотврати диабет тип едно. Приложената от тях терапия спасила от унищожаване клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

При автоимунния диабет (тип едно) имунната система атакува тези бета клетки. Резултатът е, че организмът не може правилно да регулира захарта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво разкриват основните елементи на кръвта
 БЦЖ ваксина помага при диабет тип едно
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Стволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

Болестта не се лекува. Пациентите по правило са на поддържаща терапия с инсулин. Експертите решават да изпробват ефекта на лекарство, използвано за лечение на лимфом. То намалило показателите на така нареченото стерилно възпаление. Препаратът е от класа на инхибиторите на лизин деацетилаза. Според експертите то презарежда имунния отговор, предотвратява атаките на имунната система срещу клетките на панкреаса.

В теста са прилагани дози, 100 пъти по-малко от тези, използвани при лечението на рак. Те са безопасни дори при деца с ревматични заболявания, разкриват предишни изследвания. Препаратът блокира молекули, които предават опасни сигнали за възпаление на клетките на задстомашната жлеза. В резултат клетките не генерират фактори, свързани с разрушаването им по време на възпаление.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -