Лекарствата за кръвно действат най-добре, ако се пият вечер преди лягане

PRINT
високо кръвно хипертония

Лекарствата за намаляване на високото кръвно по принцип се пият веднъж дневно. Кое време на деня обаче е най-подходящото? Според немски учени лекарствата за кръвно е най-добре да се пият вечер преди лягане. Така се постигал дори двоен положителен ефект – намалявал и рискът от диабет.

Високото кръвно и диабетът често вървят ръка за ръка. Хипертониците развиват около два пъти по-често захарна болест отколкото хора с нормални стойности на кръвното. Възможно е причината за това явление да е наднорменото тегло, което често е първопричина и за двете заболявания.

Ефектът на лекарствата за кръвно като профилактика на диабет била доказана в проучване с над 2000 пациенти хипертоници. В началото на наблюдението те нямали диабет. Половината получили наставления да вземат хапчетата си сутрин, а другите – късно вечер.

Ето и научното обяснение за двойния ефект. Много от антихипертензивните средства се целят в ренин-ангиотензин-алдостерон-системата (РААС). При това става дума за система, която управлява водно-солевия баланс в тялото и по този начин регулира кръвното. Тази система обаче е и една от най-важните, които регулират и кръвната захар в организма. Колкото по-активна е тя, толкова повече глюкоза се излъчва от черния дроб в кръвта.

Разпространените медикаменти за кръвно като ACE-блокерите, блокерите на ангиотензин-рецепторите и определени бетаблокери потискат активността на описаната по-горе система РААС. По този начин поддържат в норма не само кръвното, но и кръвната захар. Вземането на хапчетата за кръвно вечер се отразява особено положително, защото РААС е активна преди всичко вечер. Тогава ефектът от лекарствата е най-голям.

Най-ниските стойности на кръвното са нощем

При всички хора кръвното пада по време на сън с 10-15%. Тези по-ниски стойности през нощта са нормални и добри за здравето. Така кръвоносните съдове могат да се възстановят от налягането, които са по-високи през нощта. При някои хора с хипертония обаче липсва този нощен спад на кръвното. Оказва се, че пиенето на лекарствата за кръвно вечер помага този проблем да се избегне при повече хора. Сред тези доброволци в проучването, които пиели хапчето сутрин около 52% не постигали нощен спад, а при тези с вечерната доза – 32%.

При АСЕ-инхибиторите рискът от диабет падал най-много

От 2000 участници в проучването общо 171 развили диабет. Учените установили, че навикът да се вземат лекарствата за кръвно вечер намалява с 52% риска от диабет. От тази стратегия спечелили най-много пациентите, които вземали АСЕ-блокери. Техният риск за диабет паднал с 69%.

Имало и пациенти, за които времето, по което се взема хапчето, се оказвало чак такова влияние. Това се отнася за онези, чиито лекарства не влияят на ренин-ангиотензин-алдостерон-системата. Такива медикаменти са диуретичните, алфа-блокерите и калциевите антагонисти.

Източник: Netdoktor

[Общо: 35    Средно: 3/5]
Лекарствата за кръвно действат най-добре, ако се пият вечер преди лягане беше последно модифицирана от: юни 23rd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *