Лекарствата за ин витро – само в една болница

PRINT
бременна бременност

Само болнични аптеки ще имат право да отпускат лекарствата за хормонално стимулиране, което се прилага при процедурите ин витро. Това съобщи Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите след среща в касата по проблеми около работата на фонда за асистирана репродукция. Промяната създаде известно напрежение сред жените с репродуктивни проблеми.

Тя се налага заради това, че от 2013 г. финансирането на изкуственото оплождане минава от здравното министерство към НЗОК. Досега за лекарствата плащаше направо МЗ, което обявяваше за тях търг по обществена поръчка.

Центровете за ин витро обаче се опасяват, че болничните аптеки няма да искат да сключват договор с тях, защото нямат интерес от това. По една болница във всеки град, където има такива центрове, да поеме задачата за поръчка и доставка на хормоналните лекарства – около тази идея се обединиха участниците в срещата. За София това би могло да бъде Националната кардиологична болница. За услугата тя ще си удържа неголяма такса. Директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков обещава да разреши този въпрос до края на седмицата.

В бюджета на здравната каса за 2013 г. са предвидени 15 млн. лв. за ин витро. Досегашният процес на работа на фонда се запазва и няма да има промяна при процедурата по кандидатстване. Непроменена остава и максималната сума, която може да получи жената за една процедура – 5000 лв. Всяка кандидатка има право на до три опита с ин витро, финансирани с обществени средства. Новото е, че пациентските организации настояват всеки център за ин витро да има право да сключва договор с касата. Сега има летва – той трябва да докаже поне 20% успеваемост. Дори и за малките центрове ще има кандидати поради географската близост, убедена е Георгиева.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарствата за ин витро – само в една болница беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *