Лекарство сироп за деца не бива да се дозира с лъжица

PRINT
бебе плаче ваксина

Повечето медикаменти за малки деца са под формата на сиропи. Родителите често дават „сокчетата“ срещу кашлица, температура или болки спомощта на супена или чаена лъжица. Това е погрешно, казва Ерика Финк, президент на Федералната камара на аптекарите. Възрастните смятали подобни препарати за безвредни и не обръщат достатъчно внимание на точното отмерване на дозата.

С обикновено лъжица може да се обърка точната доза

Така обаче имало реална опасност да се даде повече или по-малко от необходимото. Когато става дума за лекарства, описанието една чаена лъжица е неточно, защото няма един-единствен размер, казва Финк. За съжаление прилаганите в опаковката лъжички или чашки не са лесни за прецизна употреба. Проучване сред 300 американски семейства показало, че дори с тях родителите дават сироп с до 40% отклонение от предписаната доза. Или накланяли твърде бързо шишето, или не виждали добре отбелязаните милилитри.

Дозата може да се окаже недостатъчна и ако се прилага един любим трик – сиропът да се слага в яденето. Когато са болни, малките са злояди и може да не изядат цялата порция, предупреждава специалистката. Ако детето не харесва вкуса на лекарството, по-добре питайте лекаря дали не можете да го смените с друго, съветва тя.

Често малките се нуждаели от съвсем малки дози лекарство. Например предозиране на болкоуспокояващи с парацетамол може да предизвика увреждане на черния дроб, обяснява фармацевтката, цитирана от немския сайт „Нетдоктор“. Грешната доза антибиотик също крие риск за здравето. По-малко от лекарството води до резистентност на бактериите, а повече – до нежелани странични ефекти. Това са все основателни причини майките да дозират по-прецизно сиропите според предписаното от лекаря.

Ерика Финк препоръчва на родителите да използват пластмасова спринцовка от аптеката, на която ясно се виждат милилитрите. Спринцовката можело лесно да се измие и отново да се използва.

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Лекарство сироп за деца не бива да се дозира с лъжица беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *